Nevarna okužba z virusom zahodnega Nila

Na severozahodu Italije so zaradi okužbe z virusom zahodnega Nila v zadnjem času umrli trije ljudje. V okolici italijanske Ferrare sta v četrtek umrla dva človeka, ki sta se pred tem deset dni zdravila v bolnišnici. Stara sta bila 69 in 86 let. Pred tem je konec julija zaradi okužbe z virusom zahodnega Nila umrl še en človek.
V Atenah pa so v novem izbruhu okužb s tem virusom umrli tudi trije ljudje. Letos se je na območju grške prestolnice z virusom zahodnega Nila okužilo 60 ljudi, večino primerov pa so zabeležili v zadnjem mesecu dni. “V zadnjem tednu smo zabeležili 17 novih primerov,” so sporočili z grškega centra za nadzor in preprečevaje bolezni.
V Grčiji so izbruh okužb zabeležili že lani, ko so našteli 48 primerov in pet smrtnih žrtev.
V Srbiji je virus Zahodnega Nila letos zahteval že devet življenj, zabeležili pa so 102 primera okužbe s tem tropskim virusom, je sporočil srbski inštitut za javno zdravje. Ta virus so v Srbiji prvič zabeležili julija 2012, do konca leta 2017 pa je bilo prijavljenih 574 primerov okužbe. 61 ljudi je umrlo.
V članicah EU so doslej okužbe z virusom zahodnega Nila zabeležili še na Madžarskem in v Romuniji.
Virus zahodnega Nila se pojavlja v območjih tropskega in zmernega podnebja, primere te bolezni pa smo v preteklosti zabeležili tudi v Sloveniji. Gre za “sezonsko” bolezen, saj se pojavlja v tistih mesecih, ko so aktivni komarji, največ od julija do septembra.
Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, kar okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa zahodnega Nila. Tudi to običajno v nekaj dneh mine.