40 let Rudarskega okteta

Velenje – Rudarski oktet Velenje praznuje letos 40 let uspešnega delovanja. Obletnico bo zaznamoval s slavnostnim koncertom v petek, 31. maja, ob 19. uri v Domu kulture Velenje.

Rudarski oktet Velenje je bil na pobudo Ota Gradišnika ustanovljen leta 1979 z namenom negovanja lepe slovenske pesmi, predvsem rudarske, med katerimi imata himna “Stan rudarski” in “So knapje skup zbrani« posebno mesto. Oktet je v tem obdobju obogatil in razširil svoj repertoar od stanovske, narodne in umetne, renesančne, čitalniške, romantične, domovinske, sodobne, slovenske in tuje pesmi do črnske duhovne, sakralne in nabožne, popevke in celo narodno-zabavne pesmi. Zaradi prehojene poti in dosežkov si je oktet postopoma pridobil ugled doma in tudi v tujini. Umetniški vodja okteta je Matjaž Kač.

Oktet je v času svojega delovanja izdal kaseto »Okteti rudarjem« (1990) in zgoščenke »So knapje skup zbrani« (1999), »Tema luč in pesem« (2004), »Velenje, srečno!« (2009) ter Sanje so večne (2019), ki je izšla v jubilejnem letu.

Sedanji člani Rudarskega okteta Velenje so: Boštjan Oštir in Marko Ranzinger prvi tenor, Samo Frankovič in Marko Krenker drugi tenor, Simon Klinc in Marko Meža bariton ter Domen Frankovič in Branko Klinc bas.