Živa kultura je žlahtna

Ekipa Festivala Velenje je že pričela z vpisom abonentov za novo abonmajsko sezono 2023/2024.

Na voljo različni abonmaji, tudi štirje filmski

»Abonma je žanrsko zelo raznolik, pripravljamo ga za otroke in odrasle. Sestavljajo ga uprizoritvene in glasbene umetnosti, ponujamo širok nabor dogodkov, ki si ga lahko abonenti po želji oblikujejo,« pravi Šalej in dodaja, da imajo več kriterijev za izbor glasbenih in gledaliških predstav. »Med gledališkimi abonmaji sta zeleni, ki vključuje komedijo, in beli, kjer predstavimo tehtnejšo gledališko produkcijo, v kateri so drama, komedija, satira, včasih vključimo tudi muzikal.« V program belega in zelenega abonmaja uvrščajo predstave, ki so v preteklih gledaliških sezonah naletele na dober odziv občinstva v slovenskem kulturnem prostoru, bile nagrajene na dnevih komedije, tednu slovenske drame ali so bile predstavljene na Borštnikovem srečanju v Mariboru.

Festival Velenje pripravlja dva glasbena abonmaja, to sta klasika in klub, zadnja leta pa sodelujejo tudi s kulturnim društvom Jazz Velenje. »Pripravljamo Max klub Jazz abonma in poudarek dajemo slovenski glasbeni produkciji,« pravi Šalej, s čimer spodbujajo slovensko jazz sceno. Abonma klasika, ki ga umeščajo na oder Marinove dvorane glasbene šole, abonentom prinaša pester in žanrsko raznolik program komorne glasbe.

V abonma klub vključujejo produkcijo, ki ni komercialna in tradicionalna oziroma klasična. To je abonma svetovne glasbe in žanrov, ki mejijo na šanson, jazz in ostale zvrsti.

Lastna produkcija temelji na otroških in mladinskih predstavah

»Imamo tudi svojo lastno produkcijo, uspešni smo v pripravi otroških in mladinskih predstav, dobro sodelujemo tudi z ljubiteljskim Gledališčem Velenje. V naše programe njihove produkcije za odrasle ne vnašamo, zato ker imajo oni svoj popoldanski nedeljski gledališki abonma,« nadaljuje Šalej.
Pred leti so imeli vsi abonmaji isto število dogodkov, v zadnjih letih število dogodkov prilagajajo glede na potrebe. »Otroški abonma smo razdelili na abonma za mlajše in starejše otroke, danes imamo tako v mini kot maksi Pikinem abonmaju štiri predstave.« V gledaliških abonmajih, zelenem in belem, vsako leto pripravijo po pet predstav, v abonmajih klasika in klub je letos šest koncertov, v Jazz klub abonmaju jih pripravljajo devet.