Z glasbo rudarji izražajo čustva

Konec leta 1996 je na zaključku zaposlenih v Premogovniku Velenje v Beli dvorani med drugim nastopila tudi skupina njihovih sodelavcev, ki so družno zaigrali na frajtonarice. Pobudo, da »bi bilo praznovanje nekoliko drugačno«, je dal tedanji direktor PV dr. Franc Žerdin, z umetniškim navdihom kulturnega delavca in kiparja pa jo je udejanjil Polde Rober. Harmonikarji so na krstnem nastopu poželi navdušenje več kot tisoč poslušalcev in rodil se je Harmonikarski orkester Barbara.

Prejšnji petek so v Muzeju premogovništva Slovenije s koncertom zaznamovali svojo 25-letnico, z manjšim zamikom zaradi pandemije. V prvem sestavu, ko je ta štel do 25 harmonikarjev, je igral tudi Peter Postružin, zdaj vodja orkestra. Pred njim sta ga vodila Bojan Lajlar in Andrej Krt. Prvi glasbeni mentor je bil nekaj mesecev Simon Legnar, tudi soustanovitelj orkestra, za njim pa Miro Klinc, ki harmonikaše vodi še danes. Nekaj let so imeli tudi dirigenta, Rafaela Gorška.

Nastopov se je v dveh desetletjih nabralo toliko, da je član orkestra Jože Zaluberšek ob 20-letnici izdelal zbornik. V njem so zbrani podatki in fotografije s predstavitev na številnih lokalnih radijskih in televizijskih postajah, nastopov na narodno-zabavnih prireditvah, festivalih, gostovali so pri župniku Ivanu Pečovniku Doriju v Berlinu, Avsenikih v Begunjah, že 17 let pa so stalni tekmovalni in glasbeni gostje na rudarskih igrah v avstrijskem Bad Bleibergu.

»Ljudje radi poslušajo našo glasbo in povsod smo dobro sprejeti,« je na kratko povedal Peter Postružin in pojasnil, zakaj so na svoj slavnostni koncert povabili eminentne goste – ansambel Štirje kovači. »Radi igramo njihove skladbe, letos praznujejo 70-letnico, so naš najstarejši tovrstni ansambel …«

Na koncertu so uživali tako nastopajoči kot občinstvo, ki je s Štirimi kovači zanosno prepevalo, saj so zaigrali svoje najbolj poznane skladbe. Prepeval je tudi velenjski župan Peter Dermol, ki je ob čestitkah za njihov jubilej izdal še, da zelo rad posluša tovrstno glasbo, ker pa gre za harmonikarski orkester, ki je zrasel v rudarskem okolju, je prepričan, da rudarji z glasbo izrazijo svoja čustva. Predsednik Sveta delavcev Premogovnika Velenje Danilo Rednak je vsem članom orkestra podaril rudarske svetilke, člani orkestra pa vodji Miru Klincu in članom Štirih kovačev leseno skulpturo, ki jo je oblikoval in izdelal Polde Rober.

Danes šteje orkester 11 članov, zato bi »bili zelo veseli, če bi se nam pridružili novi člani, mladi fantje ali tisti v letih, ki radi raztegnejo meh frajtonarice,« je za konec povedal Peter Postružin.