Vrtnice navdušujejo že tisočletja

Vrtnice so ena najbolj priljubljenih okrasnih rastlin, zato jih najdemo skoraj ob vsakem družinskem vrtu. V Vili Bianca je Breda Čopi, predsednica društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in nekdanja podpredsednica svetovne zveze gojiteljev vrtnic, skupaj s Simonom Ogrizkom, predsednikom sekcije slovenskih cvetličarjev in predsednikom mednarodne cvetličarske organizacije Florint, odprla vrata v čudoviti svet vrtnic.

Človeštvo navdušujejo že tisočletja

Ni je bolj romantične cvetlice od vrtnice. Tako je prevzela naše prednike, da je pravzaprav ena izmed prvih rož, ki so jih začeli gojiti. Obstaja več kot 100 vrst vrtnic, ki se razlikujejo po barvi, velikosti cvetov, vonju in obliki. Najpogostejše barve so rdeča, roza, bela, rumena in oranžna. So simbol ljubezni, strasti, lepote in čistosti. Različne barve vrtnic imajo lahko različne pomene. Rdeča simbolizira ljubezen in strast, bela pa nežnost in nedolžnost.
»Vrtnice so prav gotovo ena najstarejših rastlin iz prazgodovine. Prihajajo iz Azije. Vedno so pomenile razkošje. ‘Gartroža’ – vrtna roža – je seveda prisotna povsod pri nas. V Sloveniji smo je že nekdaj veliko imeli po vrtovih. Največ jih vzgajajo danes v Franciji, pa tudi v Nemčiji, Angliji z njihovimi angleškimi vrtovi, ki ustvarjajo prav posebne ambiete,« pravi Čopijeva.
Vrtnice omogočajo pomemben prihodek nekaterih držav. Ekvador je prav tako ena izmed njih. Tam je namreč polovica površine posejana z njimi. Tretjina vseh prodanih vrtnic v Evropo pa pride iz Kenije. Vrtnice gojimo že več kot 5000 let. Bile so priljubljene v antični Grčiji, Rimu, Egiptu in na Kitajskem ter so imele pomembno vlogo v mitologiji, umetnosti, kulturi in religiji.

Uporabne so v kulinariki, aromaterapiji pa tudi v medicini

Iz cvetnih listov se lahko pripravljajo čaji, sirupi, marmelade in sladice ter se uporabljajo kot dekoracija za hrano. Zaradi svojega čudovitega vonja se vrtnice pogosto uporabljajo pri izdelavi parfumov in drugih dišav.
Poleg tega, da so vrtnice priljubljene na vrtovih in v šopkih, se uporabljajo tudi v medicini (npr. za izdelavo eteričnega olja vrtnice), kozmetiki (npr. za izdelavo kreme za nego kože) in celo v religioznih obredih. Vrtnična voda, ki jo pridobivajo z destilacijo vrtničnih cvetov, je znana po svojih pomirjujočih lastnostih in se pogosto uporablja v aromaterapiji ter za nego kože.