Velenjski petošolci se že 10 let učijo smučati brezplačno

V Mestni občini Velenje želijo vsem otrokom, ne glede na njihov socialni status, omogočiti smučarsko izkušnjo, zato že več kot desetletje podpirajo projekt Naučimo se smučati. Cilj projekta je petošolce naučiti osnovnih smučarskih veščin, nekatere med njimi prvič postaviti na alpske smuči in jih skozi petdnevni tečaj poučiti o sodelovanju, upoštevanju pravil in odgovornosti na smučišču ter jim hkrati približati lepote zime in vzbuditi ljubezen do narave, športa, rekreacije. Gre za edinstven projekt v Sloveniji, v katerem poleg velenjskih osnovnih šol sodelujejo tudi šole iz občin Šoštanj, Šmartno ob Paki, Mozirje in Nazarje.

Projekt je za starše otrok v velenjskih osnovnih šolah brezplačen. Na voljo je tudi brezplačna izposoja smučarske opreme za vse, ki opreme nimajo. Tečaj smučanja poteka od ponedeljka do petka na smučišču Golte, kjer smučarski učitelji z užitkom delijo svoje znanje z otroki.

V letošnjem šolskem letu so na smuči že stopili petošolci osnovnih šol Gustava Šiliha, Livada, Gorica, Mihe Pintarja Toledo, Šaleka in Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje. V tem tednu pa so s smučanjem zaključili petošolci osnovne šole Antona Aškerca.

Projekt Naučimo se smučati poteka na Golteh v sodelovanju s Športno zvezo Velenje, Športnim društvom Dabaneja, Smučarskim klubom Velenje in Smučarskim društvom Beli zajec. Izvedbo projekta za velenjske osnovne šole sofinancirata Mestna občina Velenje in Fundacija za šport RS.