Sonce in glasba hribolazcem pod Stolom napolnila baterije

Peti letošnji dogodek gibanja Laško Gremo v hribe se je v zavetju mogočnega kralja karavanških vršacev odvil pred Valvasorjevim domom, večkratnim prejemnikom priznanja za najbolj priljubljeno planinsko kočo ˝na Kranjskem˝. Po tednu dni boja z ujmo in njenimi posledicami pa so polna parkirišča v dolini že navsezgodaj dala slutiti, da bo tudi tokratni dogodek nekaj posebnega in prav kmalu so na 1181 metrov nad morjem te slutnje meso postale.

Predzadnji dogodek pred velikim zaključkom v Planici je tokrat odprl sam poveljnik Civilne zaščite Žirovnica, katere član je vse do letošnjega leta bil tudi sedaj v Ljubljano preseljen domačin, Aktualovec Klemen Bunderla, ki se je skupaj z Ajdo MlakarRudijem Siegerjem in ostalimi radijskimi kolegi udeležil tudi te prireditve. Poveljnik Luka Pretnar je že takoj v začetku tedna v telefonskem razgovoru z voditelji Aktuala in Veseljaka pohodnike pomiril, da je njegova ekipa skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove temeljito prečesala teren in ocenila, da sta tako pot kot cesta do Valvasorjevega doma varni in s tem izvedbi dogodka z varnostnega vidika prižgala zeleno luč. “Krajši oddih po številnih intervencijah in druženje ob dobri glasbi na današnjem dogodku nam bo dalo energijo in zagon za naprej,” je sklenil poveljnik lokalnih junakov, ki so jih zbrani pohodniki pozdravili in se jim zahvalili s toplim aplavzom in vzkliki vzpodbude.

Prve nastopajoče, ki so že s svojim imenom nakazali, kaj navzoče hribolazce na ta sončen sobotni dan čaka pod Stolom, je napovedala Veseljakova voditeljica Petkove pumpe Nina Cestnik Pavlič, sicer domačinka kamniške vasi Bistričica, ki je bila zaradi hude povodnji istoimenskega hudourniškega potoka ob nedavni ujmi nekaj dni dobesedno odrezana od sveta. “Vesela sem, da po tednu dni strahu, žalosti in odmetavanja blata lahko lopato zamenjam za mikrofon in skrbi vsaj za nekaj ur pustim v dolini,” je dejala priljubljena voditeljica, ki se je dogodka udeležila skupaj s hčerama Aljo in Ajdo, nato pa na oder povabila že težko pričakovan Ansambel Užitek.

Narodnozabavnim vižam so sledili še poskočnejši ritmi štajerske turbo skupine SKaTER, ki jih je v simpatični improvizirani plesni koreografiji z bosonogo pevko Saško spremljal tudi Aktualova maskota Aktualko. Tam, kjer sta zaključila energična Samcy Jay in Saška, pa je skupaj z od visokih temperatur in hitrih poskočnic že dodobra razgreto publiko nadaljeval neutrudni Miran Rudan, ki je na prizorišče prišel med prvimi, že okrog 9. ure, in čas do svojega nastopa, pa tudi po njem, namenil prijetnemu druženju in spominskemu fotografiranju z navdušenimi obiskovalci. In čeprav je že pred dogodkom sklenil, da je ne bo izvedel, je naš legendarni pevec vendarle popustil vzklikom iz publike in sredi avgusta zapel še priljubljeno Na božično noč, na odru pa se mu je z vokalno spremljavo pridružilo tudi nekaj najpogumnejših oboževalk iz prvih vrst.

Seveda niso izostale niti zabavne igre in obisk člana Zlatorogove športne družine Saša Jereba, predstavnika OKS in nekdanjega olimpijskega tekmovalca v judu.

Zaradi vseh pretresov ob nedavnem divjanju narave je tokratni dogodek potekal v še posebej sproščenem vzdušju, saj so številni obiskovalci izpovedali, da so resnično potrebovali nekaj uric odklopa. “Ni človeško, da se odrečemo družabnosti, ki je bistvenega pomena za preživetje. In četudi je bil to zame po eni strani službeni dan, je bil tudi dan za polnjenje baterij in korajžo v naprej. Moj velik POKLON in zahvala vsem, ki ste prišli … se vidimo v Planici,” je v svojem čustvenem zapisu na družbenem omrežju po dogodku vtise strnila Veseljakinja Nina.

Ob tem je povabila v Planico na veliki finale letošnje sezone Laško Gremo v hribe, kjer nas na tradicionalnem prizorišču zaključne prireditve v dolini pod Poncami v soboto, 26. avgusta, čaka še sklepno dejanje in nov legendaren dogodek s številnimi presenečenji, med katerimi velja po zaključku glasbene poslastice izpostaviti skupen ogled tekme na velikem zaslonu in navijanje za naše košarkarje, ki ob 13.30 po srednjeplaniškem času prično z uvodnim nastopom na letošnjem svetovnem prvenstvu v Aziji. Kot običajno in kot vseh pet pred njim, se bo tudi sklepni dogodek 14. sezone pričel ob 10. uri.