Sezona vrtičkarjev bo krajša kot običajno

Letošnja sezona kmetovanja, še posebej vrtnarjenja, ki bi naj doprinesla k zdravi, pestri in kakovostni prehrani, je zelo ogrožena. Na kratko rečeno, sadjarstvo in zelenjadarstvo v teh podnebnih razmerah ni bilo morda še nikoli tako težavno in ne-obetajoče kot tokrat. Najprej suša in hladna pomlad, nato pogosti nalivi, toča, množica padavin sredi poletja ter žgoče zapeke so uničili tovrstne pridelke, že v fazi razvoja.

Že zdaj pa pritiskajo »gostje« iz »zelenega omizja«, ptice, kune in lačni rilčki iz podzemlja. Proti paradižnikovi (krompirjevi) plesni pa ni zaleglo skoraj nič. Udarila je in paradajzova sezona bo vsaj za mesec skrajšana. V tem času je treba izkopati krompir, če ga je še kaj ostalo po navalu strun, tu in tam tudi gnilobe po dolgotrajni moči. Če pomislimo še na mnogo uničenih vrtov in celih polj s kmetijskimi posevki in pridelki zaradi najhujših poplav v zadnjem stoletju, bo jesenska bera in sezona verjetno ena slabših.

Če je kdo našel med pobiranjem pridelka na krompirjevi njivi ali vrtu krompir posebnih oblik in podob, ga le naj pokaže sosedom, bližnjim in našim bralcem. Ni FB edini medij, kjer se mnogi postavljajo s kapitalnimi in zanimivimi gobami in da so imeli super krompir. Ob pobiranju je lahko prava vnema, če kdo najde najbolj »srčni« pridelek.