Prehajanje občinskih meja ostaja prepovedano

Foto: Karen Ducey/Getty Images

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 48.179 testov na novi koronavirus, okužilo pa se je 1.388 ljudi. V petek je bilo  testiranih 1.161 oseb. Na novo okuženih je bilo 15 oseb, ena oseba pa je za posledicami bolezni covid-19 umrla, kažejo vladni podatki. Skupaj je zaradi novega koronavirusa umrlo že 81 bolnikov.

Hospitaliziranih je bilo 77 oseb, od teh je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi, štiri osebe pa so iz bolnišnice odpustili. Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih deset potrebuje intenzivno zdravljenje. Iz mariborskega kliničnega centra prav tako poročajo o 30 bolnikih s covidom-19, ki so se tam zdravili v petek. Na intenzivni negi jih je bilo devet. V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 9 oseb, od tega na oddelku COVID šest bolnikov in na intenzivni negi trije bolniki, ena oseba je bila odpuščena.

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno Štajerske regije potrjene okužbe v 25 občinah. V vseh 33 občinah ZŠR poteka dežurstvo oz. delovanje občinskih štabov CZ Že tretji dan zaporedoma je stanje v regiji nespremenjeno.

Omejitve bodo še trajale

Prehajanje občinskih meja ostaja prepovedano, 1. maj brez piknikov in kresov. Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pokomentiral aktualno stanje v zvezi z novim koronavirusom in zapisal, da »upoštevaje še vedno zelo resno stanje v naši neposredni soseščini in negativne izkušnje tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije, bodo številne omejitve v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale tako pri nas kot drugod po Evropski uniji.” Kljub omejitvam bo po Janševih napovedih veliko aktivnosti mogoče vzpostaviti ob upoštevanju treh osnovnih pravil obnašanja ‒ razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporaba zaščitnih mask tam, kjer vzdrževanje ustrezne razdalje med posamezniki ni mogoče.