Pod Rajhovko rekordno število obiskovalcev

Foto: Simon Konečnik

Pretekli konec tedna sta na Ljubnem ob Savinji potekali posamični tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske Ljubno 2024. Skoki na domači skakalnici so vedno nekaj posebnega, rade povedo slovenske skakalke in tudi domači navijači. Tokrat jih je pod Rajhovko prišla rekordna številka, po podatkih organizatorja v soboto 8.500, v nedeljo 6.000. V soboto si je zmago priskakala naša severna soseda. Avstrijka Eva Pinkelnig je po vodstvu v prvi seriji tekme ubranila zmago. Vodilna v skupnem seštevku pokala Nika Prevc je bila druga.

Glavni trener Zoran Zupančič je po sobotni tekmi dejal, da je bila želja po Zdravljici res velika in v nedeljo se je izpolnila. Zmaga se tokrat najmlajši iz družine Prevc ni izmuznila. Nika Prevc (276,8 točke) je postala zmagovalka druge posamične tekme. Na veselje domačih pristašev je v finalu zadržala prvo mesto in premagala sobotno zmagovalko Avstrijko Evo Pinkelnig (271,7) ter rojakinjo Niko Križnar (268,9). To je bila Nikina šesta posamična zmaga v karieri, vse je dosegla v tej sezoni. Enkrat je bila najboljša še na superekipni tekmi v japonskem Zau. Skupno so to njene devete stopničke v svetovnem pokalu, od tega osme posamične.

“Sem razbremenjena, ta vikend je bil zame kar težak, želela sem namreč prikazati dobre skoke pred domačimi navijači. Pritisk sicer čutim na vsaki tekmi, a se že nekaj časa dobro soočam s tem. Je pa tu tudi drugače, čutila sem veliko topline in domače podpore. Vesela sem, da sem lahko uspešna tudi tedaj, ko naredim napake, kot se mi je zgodila ob osvojitvi drugega mesta v soboto,” je povedala Prevčeva.

Med prisotnimi je bilo v soboto okrog 1.500 gasilcev, ki so pomagali v poplavah v tem delu Slovenije konec lanskega poletja. Na najbolj obiskano tekmo vsakoletnega koledarja smučarskih skakalk so se pripeljali z rdečimi kombiji in registrskimi označbami vseh koncev države.

Ta konec tedna se karavana seli v Willingen, kjer bosta na največji skakalnici na svetu Mühlenkopfschanze dve tekmi. Zatem je na sporedu mladinsko svetovno prvenstvo v Planici, a kot je povedal Zupančič, se še niso odločili, ali bo na njem nastopila tudi Nika Prevc.