Pikin festival se seli v dvorane

Zaradi slabe vremenske napovedi 31. Pikin festival ne bo potekal na prostem. Koncerti in predstave ter druge aktivnosti se bodo v soboto, 26. in v nedeljo, 27. septembra, med 10. in 18. uro vrstili v dvoranah.

Aktualne zdravstvene in vremenske razmere delajo organizatorjem obilico težav in so letošnji 31. Mini Pikin festival še okrnile. Kljub temu se trdoživa Pika ne da. V ospredju bodo gledališke in glasbene uprizoritve. V dvoranah kulturnega doma, glasbene šole in kina se bo ta konec tedna zvrstilo več kot 25 predstav in koncertov. Žal pa bo na njih lahko le omejeno število obiskovalcev, zato bo Pika eno uro pred napovedano predstavo, delila brezplačne vstopnice.

Pikin program  pripravljajo tudi javni zavodi v Galeriji, Knjižnici in na Velenjskem gradu, kjer bodo med 10. in 18. uro potekale različne aktivnosti in delavnice.

Kaj se bo dogajalo?

Od prvotno zasnovanih štirih glavnih odrov ta konec tedna ohranjajo tri, ki pa se selijo na svoje rezervne lokacije. Zeleni oder (prvotno Titov trg) bo dogodke ponujal v veliki dvorani Doma kulture Velenje, Rumeni (osrednje otroško igrišče) se bo z delnim programom preselil v veliko dvorano Kina Velenje, Rdeči (travnik pri Galeriji Velenje) bo vabil v Veliko dvorano Glasbene šole Velenje, program Modrega odra (ploščad pri OŠ Gustava Šiliha) pa bo odpadel.

Obiskovalci bodo brezplačne vstopnice lahko dvignili na vseh treh blagajnah – v Domu kulture Velenje, v Kinu Velenje in v Glasbeni šoli Velenje.

Dom kulture Velenje in Glasbena šola Velenje bosta v svojih preddverjih gostila tudi Pikino trgovino in pošto.

Če bo vreme dopuščalo, bodo v soboto in nedeljo plesno in ustvarjalno dejavnost organizirali na Titovem trgu. Gibalnice, sejemsko art ponudbo, gobarsko razstavo in program Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje v Sončnem parku pri Vili Rožle pa so odpovedali.

Galerija Velenje, Kino Velenje, Knjižnica Velenje in Muzej Velenje na Velenjskem gradu bodo svoj program izvedli po predvidenem programu, prav tako bo v soboto na Velenjskem jezeru potekala Pikinina regata.

V predfestivalskem tednu so že uspešno izpeljali Pikasto planinsko pustolovščino, odprli pa smo tudi Pikino razstavo na Velenjskem gradu (fotografska razstava Po pikastičnih obronkih Šaleške doline, nastala na podlagi natečaja Muzeja Velenje za osnovnošolce). Knjižnica Velenje je včeraj, odprla razstavo Pike Nogavičke iz bližnjih in daljnih dežel. Danes v petek, 25. 9., bo v Klubu eMCe plac odprtje še zadnje Pikine razstave – mlada oblikovalka Nika Horvat se bo predstavila pod naslovom Metamorfoza. Že od 8. septembra pa je v Galeriji Velenje na ogled razstava ilustracij odlične slovenske ilustratorke Marjance Jemec Božič z naslovom Razkošje domišljije.

Seveda bodo na vseh dogodkih skrbno upoštevali vse napotke in ukrepe NIJZ-ja in pristojnih služb, ki so trenutno v veljavi (razkuževanje, talne označbe, ustrezna medsebojna razdalja …), in nanje dosledno opozarjali tudi obiskovalce.

  1. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Ljudska univerza Velenje, Klub vodnih športov Velenje, Planinsko društvo Velenje ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

Več o festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.