Letošnji nagrajenci ob občinskem prazniku

Grb Mestne občine Velenje sta prejela Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje in Marko Primožič.

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je bilo ustanovljeno leta 1963 in letos praznuje 60. obletnico svojega delovanja. Ob tej okrogli obletnici so se odločili prevzeti organizacijo Mednarodnega dneva gluhih 2023, ki ga bodo obeležili v tednu med 25. in 30. septembrom, ko bo osrednja prireditev v Domu kulture Velenje.
Marko Primožič je večini Velenjčank in Velenjčanov najbolj znan kot profesor geografije in dolgoletni predsednik Plavalnega kluba Velenje, kjer že več kot trideset let deluje strokovno, angažirano in povezovalno. Prav dobro povezovanje in sodelovanje z MO Velenje, s Športno zvezo Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana, Plavalno zvezo Slovenije, klubi, z društvi in osnovnimi šolami SAŠA regije je velenjski klub postavilo na zemljevid plavalnega športa. Za predano in odgovorno delo je leta 2022 na prireditvi Športnik leta prejel priznanje za življenjsko delo.

Plaketo MO Velenje so prejeli Mala Napotnikova kiparska kolonija, Varstveno delovni center SAŠA in Mladinski svet Velenje.

Z Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo na MZPM Velenje ohranjajo kulturno izročilo Ivana Napotnika in spodbujajo mlade h kiparskemu ustvarjanju. Doslej je na kolonijah sodelovalo več kot 50 likovnih pedagogov in več kot 1500 osnovnošolcev in dijakov. V Vili Rožle so postavili tudi razstavo najboljših del, ki so v skoraj petih desetletjih nastala na njej in to je edino otroško kiparsko razstavišče v državi, v državnem merilu edinstvena in unikatna pa je tudi Mala Napotnikova kiparska kolonija.
Varstveno delovni center SAŠA je javni regijski socialnovarstveni zavod, ki pokriva upravne enote Velenje, Žalec in Mozirje. V Velenju so združeni v največjo organizacijsko enoto Ježek, ki deluje od leta 1992. Z letošnjo pridobitvijo bivalne enote Živa v Velenju bodo lahko zagotovili kapacitete za nastanitev stanovalcev z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, predvsem za občane Velenja.
Mladinski svet Velenje je krovna lokalna mladinska organizacija, ki združuje 19 mladinskih organizacij in si od ustanovitve leta 2003 prizadeva k vzpostavitvi okolja, ki bo mladim omogočil razvoj v avtonomne, odgovorne in družbeno angažirane posameznike. Leta 2012 je Mladinski svet Velenje skupaj z Mladinskim centrom Velenje prejel priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela oziroma popularizacije mladinskega dela.

Priznanja župana MO Velenje

Okrepčevalnica Mladost letos praznuje 40-letnico delovanja. Rodila se je v kiosku s hitro prehrano na nekdanji velenjski avtobusni postaji, zadnjih 10 let stoji ob Paki in še vedno jo radi obiskujejo gostje od blizu in daleč.
Konovski štrajharji delujejo že 30 let v okviru Kulturno-umetniškega društva Lipa Konovo. So ena prvih skupin v Sloveniji, ki je pričela večglasno prepevati ob spremljavi harmonike in igranja na preprosta kmečka orodja.
Nina Mavec Krenker je začela plesati kot otrok in se že kot najstnica udeleževala številnih plesnih seminarjev v Sloveniji in tujini. Ples je študirala na Vlaamse dansakademie Brugge v Belgiji. Leta 1993 je v Velenju ustanovila Plesni studio N, kjer še danes svoje znanje prenaša na mlade plesalce, ki se uvrščajo v vrh slovenskega ustvarjalnega plesa.
Nada Štravs je učiteljica razrednega pouka, ki je v domači podružnični šoli v Vinski Gori poučevala 40 let, od tega je bila zadnjih 17 let tudi vodja šole. Je aktivna članica več društev v kraju.
Lutkovno gledališče Velenje obeležuje 20. obletnico delovanja. Ustanovljeno je bilo na pobudo profesionalnih gledališčnikov Kajetana in Alice Čop. Velenjski lutkarji redno gostujejo po otroških abonmajih domov kulture po vsej Sloveniji. V 20 letih so (iz)šolali 40 lutkarjev, pripravili 39 gledaliških projektov, izvedli so več kot 700 nastopov, za predstave pa so izdelali že več kot 400 različnih lutk.