Iskanje idej na Nizozemskem

Med 10. do 14. oktobrom smo se ravnatelji in drugi predstavniki osnovnih in srednjih šol SAŠA regije skupaj s predstavniki iz Zasavske regije v organizaciji Razvojne agencije SAŠA in Regionalne razvojne agencije Zasavje odpravili na študijski obisk na Nizozemsko, kjer smo se udeležili konference EDU Tech v Amsterdamu.
Glavni namen študijskega obiska je bilo povezovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov v obeh regijah, ki sta v fazi prestrukturiranja, ter iskanje skupnih potreb in idej za oblikovanje vsebine projekta, v okviru katerega lahko vzgojno-izobraževalni zavodi aktivno pristopimo k oblikovanju ukrepov za razpis Sklada za pravični prehod. Izobraževalne ustanove so namreč izjemno pomemben partner pri oblikovanju ukrepov, saj s prenosom znanja in veščin na naše učence in dijake pomembno vplivamo na skupno prihodnost.
Na konferenci smo spremljali več različnih aktualnih plenarnih predavanj in okroglih miz na temo izobraževanja, vključevanja digitalnih strategij in umetne inteligence v poučevanje, usposabljanja učiteljev, pedagogike za digitalno učenje, trajnosti in kibernetske varnosti. Na razstavišču so se predstavljale številne blagovne znamke vodilnih svetovnih akterjev na področju izobraževalnih tehnologij, ki predstavljajo najsodobnejše rešitve EdTech, ki smo jih lahko tudi preizkusili. Posebno vlogo pa je igralo mreženje, osebni stik in pogovor z vsemi deležniki, s katerimi smo izmenjali ideje, gradili potencialna partnerstva in tako skupaj raziskovali prihodnost in odkrivali nove priložnosti.
V drugem delu obiska smo se preselili v Arnhem, kjer smo obiskali Strax center v Ulftu, ki predstavlja središče uporabe in preizkušanja modernih tehnologij v izobraževanju. Tam so se nam pridružili tudi predstavniki MVI, ki so izvajali delavnice na temo raziskovanja naših pogledov, potreb in iskanja skupnih priložnosti za aktiven pristop k prestrukturiranju naših regij.
Po skupinah smo obiskali osnovno šolo Doetinchem School child center ter srednjo šolo Iselinge University in Graafschap College, ki nas je navdušil s svojimi inovativnimi idejami.