Glasba in ples sredi ceste

Velenje, 19. septembra – V Evropskem tednu mobilnosti, ki letos poteka pod geslom Varčne poti, je bil eden od dogodkov tudi zaprtje Rudarske ceste. Nanjo so sedli in zaigrali glasbeniki orkestra GŠ Velenje, po njej pa zaplesali mladi in starejši plesalci. Cesta je zaživela povsem drugače kot ob hrupu avtomobilov.

Kaj sporoča letošnje geslo akcije? Da različne oblike aktivne mobilnosti, hoja ali kolesarjenje, uporaba javnega prevoza kot tudi sopotništvo in souporaba avtomobila, pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje.

Večja uporaba varčnih načinov mobilnosti prinaša tudi številne pozitivne posledice – manjše javnozdravstvene stroške zaradi manjšega števila nesreč in bolezni, več javnega prostora, namenjenega premikanju in druženju (avtomobil je najbolj potraten »uporabnik« prostora), kot tudi bolj zadovoljno skupnost.

V MO Velenje imamo že 15 let javni prevoz Lokalc, 30 km urejenih kolesarskih poti, Bicy sistem izposoje koles, v gradnji je postaja za souporabo avtomobila. Na nas je, da kdaj avtomobil ostane v garaži.