Armour/Amour – Ščit in ljubezen

Festival Velenje v Galeriji Velenje prvič v Sloveniji predstavlja barvite grafike digitalnega kolaža umetnice in oblikovalke dodatkov Carol Muthiga-Oyekunle, ki prihaja iz Pariza in je kenijsko-ameriških korenin. Na ogled so ženski portreti, ki jih umetnica prikazuje kot simbolične bojevnice, ki izžarevajo moč in veselje, hkrati pa želijo razstavljena dela javnosti približati problematiko diskriminacije žensk.

»Zelo prisrčno ste me sprejeli v Velenju in res sem vesela, da imam to priložnost. Prostor Galerije me je navdušil, njen modernistični videz arhitekture, v njej pa moja dela res lepo pridejo do izraza. Navdušena sem,« je Carol povedala uvodoma.

Kdo so ženske na njenih slikah in kaj sporočajo? »Te ženske občudujem, so ikone v umetnosti, literaturi, glasbi in nekatere so tudi moje prijateljice. Čeprav izbiram različne ženske, so v bistvu moji avtoportreti. Žensko predstavljam kot bojevnico, njeni lasje so njeno orožje, njena obleka je njen ščit. To je metafora vsega tega, skozi kar mora ženska iti vsak dan v življenju, s čemer se bori in kar doživlja,« pojasni.

»Lasje« predstavljenih žensk so ščiti iz narave: živali, rože, školjke, korale, strupene kreature, ki se jih v resnici ne želiš dotakniti. In barve? »Barva je veselje, življenje, optimizem, zato je to osrednja točka moje umetnosti,« izvemo.

Umetnost Carol Muthiga-Oyekunle je močno povezana s feminističnim gibanjem, saj si prizadeva za ozaveščanje in spodbujanje enakosti med spoloma, za spreminjanje družbenih norm, ki omejujejo ženske v njihovi izpolnitvi in svobodi.

Umetnica je magistrirala na Royal College of London. Njeno delo je cenjeno doma in v Franciji. Prejela je številna priznanja in nagrade, ki potrjujejo njeno umetniško kakovost. Njena umetnost je ganljiva, provokativna in avtentična, kar jo uvršča med izjemne sodobne umetnike.

Razstava bo odprta do 26. avgusta.