Danes svetniki tudi o Gorenju

Velenje – Pred velenjskimi svetniki, ki se bodo danes dopoldan sešli na redni seji, bo poleg drugih točk tudi informacija o aktivnostih občine glede napovedanega odpuščanja v Gorenju. Na eni od prejšnjih sej so nekateri svetniki s precejšnjim navdušenjem sprejeli kitajske lastnike, zato je verjetno začudenje in razočaranje ob napovedanih odpuščanjih, toliko večje. Odpuščanje so v celotni skupini Hisense Europe napovedali zaradi posledic pandemije novega koronavirusa; v slovenskem delu pa je presežnih 828 od skupaj 5580 zaposlenih.

V podjetju Gorenje naj bi bilo tako presežnih 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45 delavcev. Te številke si bodo sicer v podjetju prizadevali še zmanjšati.

Prejšnji teden so se, kot je bilo dogovorjeno ob obisku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Gorenju, na prvem srečanju sestali predstavniki družbe in ministrstva. Predstavniki družbe so med drugim podali nekatere predloge, s katerimi bi lahko dodatni del predvidenih presežnih delavcev odpustili po t. i. mehkih metodah.

V petek pa so se začeli zbori delavcev, ki potekajo z videonagovorom in prezentacijami. Na vprašanja zaposlenih bo  vodstvo družbe odgovorilo naknadno.

Svet delavcev in podjetniški sindikat odločno nasprotujeta kakršnimkoli postopkom ugotavljanja presežnih delavcev. Vodstvo družbe pozivata, da se namesto odpovedi pogodb o zaposlitvi v čim večji možni meri predhodno uporabi še druge institute, ki jih omogoča interventna zakonodaja, sprejeta s ciljem zajeziti negativne posledice koronavirusa.

Dokončni program presežnih delavcev naj bi vodstvo podjetja sprejelo predvidoma 15. junija, potem pa se bo začelo vročanje odpovedi.