Na Kopah nadgradnja desetih smučarskih prog

Slika je simbolična

Smučišče Kope v letošnji zimi postaja ena izmed najmodernejših smučarskih destinacij. Za sezono 2023/2024 so izvedli obsežne posodobitve, ki vključujejo nadgradnjo kar desetih obstoječih smučarskih prog ter dodajanje kar treh novih freestyle prog. Zdaj se lahko smučarji poglobijo v doživetje na kar trinajstih različnih progah, ki so tudi širše zasnovane, zagotavljajo udobnejšo smuko in obenem prinašajo nove izzive.

Letošnja smučarska sezona je velik izziv

Boštjan Paradiž, vodja družbe Vabo, ki je odgovorna za upravljanje smučišča Kope, opisuje letošnjo smučarsko sezono kot velik izziv, predvsem zaradi pomanjkanja naravnega snega v začetku zimskega obdobja. »Kljub temu smo že decembra pritegnili 80.000 smučarjev, čeprav smo imeli še ambicioznejše načrte. Zaradi neugodnih vremenskih razmer smo morali poseči po umetnem snegu, vendar smo se soočali s težavami zaradi neprimernih temperatur za ustvarjanje snega. Upamo, da bodo nadaljnji zimski meseci prinesli bolj ugodne temperature za zasneževanje oziroma bo novozapadli sneg obstal. Veseli nas, ker smo 20. januarja končno odprli progo Kaštivnik.« Kljub vsem izzivom pa ne vedo, kakšna bo usoda letošnje zimske sezone, ki je odvisna od nadaljnjega vremenskega dogajanja.

Kaj prinašajo nove naprave v trenutni situaciji?

»Odziv na nove naprave je bil izjemno pozitiven. Žal decembra nismo mogli zagnati vseh naprav, vendar verjamem, da bodo zdaj, ko odpiramo celotno smučišče, obiskovalci bolj zadovoljni. Veseli smo, da smo konkurenčni drugim smučiščem in ponosni smo, da smo prinesli novo dimenzijo doživetja na smučišče. Kljub temu se zavedamo izzivov s parkirišči, zato si prizadevamo za čimprejšnje sprejetje območnega prostorskega akta, ki bo omogočil reševanje parkirnih izzivov, vključno z gradnjo parkirišč in garažnih hiš,« odgovarja Paradiž in dodaja, da so gostje v tem času precej raznoliki. »Veliko je tujih gostov, predvsem iz Hrvaške, Bosne, Srbije in Madžarske. Nedavno smo gostili skupino Italijanov, kar kaže na mednarodno priljubljenost smučišča. Glede na bližajoče se zimske počitnice so kapacitete skoraj popolnoma zasedene, saj je povpraševanje veliko. Poleg smučarskih užitkov skrbimo za privlačen program, ki vključuje kvalitetne smučarske programe in raznolike prireditve. V goste prihajajo skupine Modrijani, Stil, Petar Grašo, DJ Umek in še mnogi drugi. Trudimo se zagotavljati raznolik in zabaven program, ki združuje rekreacijo in zabavo.« Pokrivanje vseh segmentov je zmagovalna formula, ki vključuje smučišče, organizacijo prireditev in gostinstvo. »V tujini so te izzive rešili drugače, tudi s prispevkom okoliških turističnih subjektov in regij za financiranje izdelave snega.«

V Sloveniji smo se odločili za inovativno rešitev trajnostnega celoletnega turizma

Država je po 12 letih poskrbela za pomemben investicijski vložek v naša smučišča, z namenom spodbujanja okoliškega turizma. Različne regije so se pridružile prizadevanjem, finančno podprle projekte, ki bodo prispevali k izdelavi snega in k celostni turistični ponudbi. »Zagotovo bodo vložki v višini 54 milijonov hitro obrodili sadove, pri čemer pričakujemo multiplikativne učinke na številne druge panoge. Naš cilj ni le izboljšati smučišča, temveč tudi vzpostaviti trajnostni turizem skozi celo leto. Z organizacijo raznolikih dogodkov bomo privabljali obiskovalce tudi v poletni sezoni,« pojasni direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž.
V kvadratek
Nove investicije v adrenalinski park, bike park, pohodniške poti in digitalizacijo procesov so ključne za ustvarjanje privlačne turistične destinacije. Pričakujejo, da bodo v nekaj letih dosegli, da bo poletna sezona primerljiva z zimsko. Prepričani so, da bo s temi pridobitvami turistični center odlično deloval vsaj tri četrtine leta. Verjamejo v uspeh in se veselijo, da bodo lahko obiskovalcem ponudili izjemno doživetje tako pozimi kot poleti.