40 let Kulturno-umetniškega društva Ravne

Kulturno-umetniško društvo Ravne je v Rekreacijsko-kulturnem središču REKS praznovalo 40. obletnico delovanja, na kateri so se predstavile vse sekcije društva.

Ravenski otroci so se skupaj z vodjo Simono Obšteter predstavili s slovensko ljudsko pesmijo, trio Mladi ravenski pobi oz. Mini maratonci pa so na klarinetu, diatonični harmoniki in baritonu zaigrali venček domačih. Ponovno obujena harmonikarska sekcija je nastopila pod vodstvom Vesne Kotnik z gostjo Mio Ovčjak, večkratno zlato nagrajenko na vseh pomembnejših harmonikarskih tekmovanjih v Sloveniji. Dramska sekcija, ki jo zdaj vodi Mojca Kotnik, poskuša v zadnjih letih obuditi svoj nekdanji sloves. S kratko humorno igro so do solz nasmejali občinstvo. Navdušili so tudi MoPZ Ravne pod taktirko pevovodje Tee Plazl in Vokalna skupina Planike, ki jo vodi Špela Obšteter, ob spremljavi kitarista Franja Juroviča.

Prireditev je povezovala uigrana trojica Marko Potočnik, Špela Plavše in Amadeja Sovič. V zaključnem delu so k besedi povabili župana Občine Šoštanj Borisa Goličnika. Pohvalil je delovanje društva in prisotne spodbudil k nadaljnjemu aktivnemu delovanju. Predsednik KS Ravne Simon Lenko je poudaril pomen kulture za razvoj in življenje skupnosti. Spomnil je na začetke delovanja društva, ki segajo v leto 1975, ko je bil ustanovljen ravenski moški pevski zbor, Franc Sovič pa je zabeležen kot njihov ustanovitelj. Ker je bilo delovanje brez finančnih sredstev nemogoče, so leta 1983 registrirali KUD Ravne. Slednje je povezalo več že takrat delujočih sekcij: MoPZ, folklorno in dramsko skupino ter harmonikaše.

Svoj prispevek k ustvarjanju kulturnega utripa v domačem kraju so tokrat nadgradili z zabavo, ki je sledila prireditvi. Ansambel Glas jih je zabaval še dolgo v noč, obenem pa so v nastop vključili tudi ravenske otroke. Skupaj so izvedli nekaj simpatičnih točk. Otroci so s pravim ansamblom lahko zapeli in zaigrali na svoje instrumente.

V društvu se zahvaljujejo za vso podporo, ki jim jo izkazujejo domačini z obiskom prireditev, vsem, ki jih finančno in materialno podpirajo, ter vsem, ki so ob obletnici na kakršenkoli način sodelovali z društvom in mu pomagali, da je prireditev zares uspela.