Županovo odprto pismo predsedniku vlade Janezu Janši

Odprto pismo župana MOV Petra Dermola predsedniku vlade: zaprtje premogovnika 2042, plačilo 4 milijone za emisijske kupone za toploto ni vzdržno

Velenje – Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol  je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo in vsa odgovorna ministrstva odprto pismo v katerem apelira, da prisluhnejo sklepom velenjskega občinskega sveta in za datum zaprtja Premogovnika Velenje postavijo leto 2042 z možnostjo petletnega prehodnega obdobja, saj v krajšem času zaradi zahtevnosti in obsežnosti del pri odpravljanju posledic rudarske dejavnosti pravičnega prehoda ni možno izvesti. Prav tako je opozoril na veliko breme, ki jih toplotnemu ogrevanju Šaleške doline povzročajo emisijski kuponi. Čeprav sodi daljinsko ogrevanje med ekološko, naj bi zanje po zadnjih ocenah plačevali 4 milijone letno, kar je povsem nesprejemljiva višina, saj znaša trenutno celotni strošek toplotne energije 3 milijone evrov, kar pomeni, da bi se cena več kot podvojila.

Celotno pismo lahko preberete na naslednji povezavi CO2 kuponi, dopis Janša 2021-03.cdr (velenje.si)