Znani velenjski naj prostovoljci

Za naj prostovoljko za leto 2022 je bila razglašena Renata Rupreht, za naj prostovoljsko organizacijo pa Društvo tabornikov Rod Jezerski zmaj Velenje. Letošnji naj prostovoljci so prejeli tudi finančno nagrado, in sicer naj prostovoljka darilni bon v višini 300 evrov, naj prostovoljska organizacija pa darilni bon v višini 1.000 evrov.

Renata Rupreht je prostovoljka na različnih področjih, predvsem pa gasilka, bolničarka Rdečega križa in prva posredovalka. Njeno delo so doslej prepoznali že mnogi, saj je prejela nekaj pomembnih priznanj in odlikovanj, in sicer priložnostno odlikovanje Gasilske olimpijade Celje 2022, spominsko medaljo ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem, bronasti znak Civilne zaščite in priznanje gasilske zveze I. stopnje.

Čeprav taborniki niso del formalnega sistema izobraževanja, imajo opredeljena vzgojna področja, ki izhajajo iz njihovega poslanstva in vrednot. Taborniški pristop oziroma skavtska metoda že več kot 100 let učinkovito predaja vrednote taborništva na mlade po celem svetu. Društvo tabornikov Rod Jezerski zmaj Velenje to v Velenju uspešno počne že več kot 50 let.

Več v Našem času (št. 23), kjer smo se z nagrajenci tudi pogovarjali.