Znanci iz afere TEŠ6 tožijo državo za milijone

“Koliko denarja od države zahteva podjetje s sedežem v Luksemburgu, ki je sodelovalo v številnih slovenskih privatizacijskih zgodbah?” se na portalu Necenzurirano.si sprašuje Primož Cirman.
Premogovnik Velenje, edini delujoči slovenski rudnik, je že nekaj časa v težavah. Po nedavnem sesutju glavnega odkopnega polja mora premog uvažati iz Indonezije. To je sprožilo verižno reakcijo v državni energetiki. Izpad proizvodnje premoga v Velenju je namreč zaustavil tudi Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ). Vse to je skupaj s sušo, ki je oklestila obratovanje hidroelektrarn, in podražitvami elektrike na mednarodnih trgih udarilo po Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Država je zato ta teden zaradi izgube vanj vložila pol milijarde evrov dodatnega kapitala.

Toda v senci dogajanj v državni energetiki želijo zdaj račun državi izstaviti še nekateri igralci iz afere TEŠ6. Ti so namreč na arbitražnem sodišču v Washingtonu vložili zahtevek za tožbo, s katero od Republike Slovenije zahtevajo najmanj deset milijonov evrov odškodnine z obrestmi. Gre za povračilo denarja, ki so ga po njihovem neupravičeno izgubili kot nekdanji delničarji Premogovnika Velenje. Tožbeni zahtevek proti državi je uradno vložilo podjetje Towra. Sedež ima v Luksemburgu, v zadnjem desetletju in pol pa je sodelovalo v številnih slovenskih privatizacijskih zgodbah. Obvladuje ga finančnik Bogdan Pušnik, eden od obdolžencev na sojenju zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka TE Šoštanj. Specializirano državno tožilstvo mu očita kaznivo dejanje domnevnega pranja denarja, s katerim naj bi nekdanjemu direktorju TEŠ Urošu Rotniku pomagal legalizirati provizije pri tem 1,43 milijarde evrov vrednem projektu.

Tako Pušnik kot Rotnik očitke tožilstva zanikata. Njegov brat Ivan Pušnik pa že vrsto let velja za ključnega slovenskega igralca v poslih s premogom in enega najvplivnejših ljudi iz zakulisja domače energetike.