Zmaga znanih obrazov

Na letošnjih lokalnih volitvah je od 1.701.270 volivcev glasovalo 860.973 volivcev, to je 50,61 %. Sedaj so znani že bolj natančni podatki. V Ljubljani je že v prvem krogu zmagal aktualni župan Zoran Janković. V Mariboru se obeta drugi krog, v katerega sta se uvrstila Saša Arsenović in Franc Kangler, tudi v Kopru se bo Boris Popovič moral v drugem krogu pomeriti z Alešem Bržanom, v Celju je zmagal Bojan Šrot, v Slovenj Gradcu pa bo še en krog. Sedanji župan Andrej Čas ima resnega konkurenta Tilena Kuglerja.

V Velenju je v prvem krogu zmagal sedanji župan Bojan Kontič z 59,58 % glasov. Druga je Suzana Kavaš, sledijo Mitja Jenko, Breda Kolar, Mihael Letonje in Jože Hribar. Zanimivi so izidi za občinski svet. Socialni demokrati so v 33 članskem svetu zbrali 17 mandatov, SDS 6, DESuS 3, Lista Naše Velenje, Dobra država, SNS, SLS, Nsi in Levica pa so dobili vsaka po en mandat.

V Šoštanju je zmagal Darko Menih s 67,77 % glasov, pred Maticem Mežnarjem in Bojano Žnider. Največ mandatov je tu dobila stranka SDS, in sicer 6, sledijo ji lista Borisa Goličnika s 4 mandati, po tri imajo Mladi za Šoštanj in Lista Viktorja Dreva, po enega pa SD, NSi, Lista Marjana Šarca in DESuS.

V Šmartnem ob Paki bo še naprej župan Janko Kopušar, ki jeprejel 60,54 % glasov in premagal Matejo Ažman. Socialni demokrati so tu dobili 4 mandate, SDS 3. Po dva mandata pripadata listi Natalije Zabukovnik in SLS, stranka SMC je prejela enega.

Volilna udeležba je bila v Velenju 42,71 %, v Šoštanju 52,21 %, v Šmartnem ob Paki pa 62,53 %.

Vsi rezultati so še neuradni.