Ženski nogomet se igra v Škalah

V Škalah so obeležili 40 let ŽNK Rudar Velenje

»Ko sem leta 1978 priredil v Škalah prvo tekmo v ženskem nogometu med poročenimi in neporočenimi krajankami, so mnogi dejali, da nisem čisto pri pravi,« je v smehu obujal spomine na začetke ženskega nogometa v Škalah njihov »oče« Herman Arlič. Pod kozolec Poduršan v Škalah je povabil igralke tistih prvih dveh ekip pa tudi zadnje, ki so žele velike uspehe, ter goste iz Športne unije Slovenije in krajane. Minilo je 40 let, odkar so ženske v Škalah začele brcati žogo.

Da je nogomet še kaj več, kot brcati žogo in da nogomet je tudi za ženske, so Škalčanke dokazale vmes in čisto na koncu – leta 2017 so postale pokalne prvakinje Slovenije.

Nizale uspehe in naslove

ŽNK Rudar Škale je moštvo, ki je v Sloveniji delovalo praktično od začetka prve slovenske ženske nogometne lige. V letih od obstoja kluba do konca je vodstvo pod taktirko Hermana Arliča skupaj s trenerji in predvsem zahvaljujoč igralkam dosegel izjemne uspehe: 1993. leta je v Sloveniji potekalo 1. državno prvenstvo v velikem nogometu, v katerem so med 10 ekipami dosegle 2. mesto, istega leta so bile evropske prvakinje delavske olimpijade v Berlinu. 1995. leta so bile 3. na evropskih mladinskih igrah v Zaragosi v Španiji. 6-krat so bile državne prvakinje v malem nogometu, 4-krat pokalne prvakinje v velikem nogometu, 3-krat državne prvakinje v velikem nogometu. Med letoma 2004 do 2007 so klub v državnem prvenstvu zastopali le mladinski pogoni, od leta 2008 pa je v državnem prvenstvu zopet nastopala članska ekipa, ki se je združila z NK Rudarjem.

V sezoni 2013/14 je bil velenjski ženski nogomet izjemno močan. V rdeče-belem dresu so nastopale nogometašice ŽNK Rudar Velenje, ki so pustile velik pečat v slovenskem ženskem prostoru. Pod taktirko Dušana Uršnika so velenjski dres na zadnji tekmi za Pokal Slovenije v Beltincih nosile Tena Horvat, Saša Ljubec, Nina Aberšek, Lara Prašnikar, Moira Murić, Maruša Sevšek, Tina Marolt, Zala Gomboc, Maja Bric, Maša Praprotnik in Barbara Nagy. Na klopi so bile Zdenka Tratar, Larissa Šoronda, Ana Berdnik, Lavra Zagajšek, Fatima Dervić, Anja Levačič in Loti Lukek. Zmagale so Pomurke, a Škalčanke so svoje dočakale leta 2017, ko so po izvajanju z bele točke osvojile cenjeno lovoriko.

»In samo nekoliko let zatem je velenjski Rudar usahnil. Toliko talenta in potenciala odide v nič, pred očmi krovne organizacije je na smetišče zgodovine odšel še en klub. Klub, ki je slovenskemu ženskemu nogometu dal veliko,« so zapisali v kroniki ženskega nogometa pri Športni uniji Slovenije.

Cel članek najdete v Našem času št. 26/22, ki je izšel 30. junija 2022.