Ženska ustvarjalnost v svili, risbi, glini, volni …

Melodije cvetja na Sončni steni

Velenje, 3. marca – Do konca marca bodo v Knjižnici Velenje, na njeni razstavni Sončni steni, na ogled prav posebne slike. Olga Ulokina, ki jo marsikdo pozna predvsem kot profesorico, akademsko glasbenico, pianistko, muzikologinjo in glasbeno pedagoginjo z ruskimi koreninami na velenjski Umetniški gimnaziji, v glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega ter v Ljubljani v Glasbenem ateljeju Tartini, se predstavlja še z enim svojim talentom – zanimivo tehniko šivanja s svilenimi trakovi, s pomočjo katere cvetovi na slikah dobijo tridimenzionalno podobo. Vse slike so šivane; obstaja več kot 20 vrst šivov, da slika nastane. Veliko razstavlja, bila je tudi že nagrajena.

Biti ženska

Velenje, 3. marca – V Vili Bianca je na ogled razstava Biti ženska. S svojimi likovnimi deli se predstavlja dolgoletna članica Društva Šaleških likovnikov Irena Guček, ki je v ospredje postavila ženski lik in se mu na svoj način ob mednarodnem dnevu žena tudi poklonila. »Podzavestno sem vedno rada ustvarjala ženske like in ko sem ugotovila, koliko jih imam, sem se odločila, da jih nekaj tudi razstavim. Vse to so večinoma dela, ki so nastala spontano na terenu ali na delavnicah. So iz različnih obdobij ustvarjanja, iz časa, ko sem se šele včlanila v društvo, pa vse do današnjega dne,« je o izboru likovnih del povedala ustvarjalka, ki je z različnimi tehnikami upodobila raznolike ženske like, ki jih opazuje in občuduje.

Vrbovec »zacvetel« z razstavo Gine Bevc

Nazarje, 2. marca – Ob rob mesecu kulture ter kot cvetoči vstop v marec so v muzeju gozdarstva in lesarstva v gradu Vrbovec odprli razstavo umetnostne obrti domačinke Gine Bevc iz Šmartna ob Dreti. Avtorica raznolike umetnosti, predvsem številnih motivov, značilnih za čas pomladi in pred-velikonočnega vzdušja, se je izkazala s številnimi motivi različnih slikarskih, kiparskih in drugih ročnih del, celo filcanih upodobitev in iz narave vzetih eksponatov. Umetnica se lahko pohvali s številnimi ustvarjalnimi talenti. Je tudi prejemnica več certifikatov »Art&Craft Slovenija« ter več drugih nagrad in priznanj.

Čarne na ogled v Zimzelenu

Topolšica, 6. marca – V DEOS Centru starejših Zimzelen razstavljajo članice KUD Harmonija iz Šoštanja svoje male glinene skulpture, ki predstavljajo pomladansko čarno, mlado deklico Milo, in z njo prinašajo v dom pomlad, novo upanje, življenje, lepoto. Glinena dekleta so ustvarile članice KUD Harmonija Šoštanj: Ljubica Donko, Mira Golčar, Ivana Jegovnik, Helga Novak, Jurica Tonkli, Božena Tomšič in Zdenka Uršnik.