Želijo postati multinacionalka

Ljubljana, 11. maja (STA) – Velenjsko podjetje Skaza, ki med drugim proizvaja plastične izdelke za kuhinje, letos načrtuje 40 milijonov evrov prihodkov in 2,8 milijona evrov dobička iz poslovanja. Septembra nameravajo na novi lokaciji v Velenju odpreti nov proizvodni obrat, vreden dobrih pet milijonov evrov, je danes v Ljubljani napovedala direktorica podjetja Tanja Skaza.
Lani je podjetje Skaza, ki bo prihodnje leto praznovalo 40 let, ustvarilo 31 milijonov evrov prihodkov, dobiček iz poslovanja je dosegel 1,7 milijona evrov, raste tudi dodana vrednost. “Lansko leto smo končali uspešno,” je na novinarski konferenci dejala Skaza. V opremo in stroje so lani vložili skoraj milijon evrov, prav toliko so namenili za razvoj.
Letos želijo doseči vsaj 25-odstotno rast in zaenkrat so dobro na poti. V prvih štirih mesecih so zabeležili 12 milijonov evrov prihodkov, je dejala Skaza in spomnila, da želijo to številko do leta 2020 povečati na 100 milijonov evrov. Trenutno so razvojni partner multinacionalk, v prihodnje pa želijo sami postati multinacionalka.
Septembra nameravajo odpreti nov proizvodni obrat v Velenju. Kupili so 35.000 kvadratnih metrov prostorov v industrijski coni, gre za prostore starega Vegrada, ki se nahajajo blizu Skaze. “Ostajamo v Sloveniji,” je zagotovila Skaza. Število zaposlenih, ki je z lanskih 260 letos naraslo že na več kot 300, naj bi s pomočjo novega obrata povečali še za 20.
V podjetju, ki še vedno deluje kot družinsko, več kot 90 odstotkov izdelkov izvozijo. Pokrivajo celotno Evropo, prisotni pa so tudi v Afriki, Združenih arabskih emiratih, na Kitajskem in v ZDA, je povedala izvršna direktorica Skaze Ana Laura Rednak.
V prihodnje si rast obetajo na blagovnih znamkah Organko, ki omogoča kompostiranje na domu, in Cuisine z izdelki za kuhinjo, krepili pa bodo tudi sodelovanje z multinacionalkami. Sodelujejo tudi z elektro, pohištveno in avtomobilsko industrijo, 1. junija pa se bodo predstavili v tovarni nemškega avtomobilskega proizvajalca BMW, je napovedala Skaza.
Proizvajati nameravajo še več izdelkov iz recikliranih materialov, pri čemer jim pomaga tudi razvojni oddelek v podjetju. Pred tremi leti so bili v njem zaposleni trije ljudje, danes pa jih je že 14. “Če je bilo pred leti srce podjetja proizvodnja, je to danes razvojni oddelek,” je dejala Skaza.
Veliko vlagajo tudi v izobraževanje in sodelovanje s fakultetami. So soustanovitelj visoke šole za polimere v Slovenj Gradcu, kar jim pomaga, da dobijo po končani diplomi zaposljiv kader, je še pojasnila Skaza.