Zdravica kulturi

Velenje, 6. februar – Včeraj je Mestna občina Velenje priredila osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku in sprejem za zaposlene in ljubiteljske ustvarjalce na kulturno-umetniškem področju. Srečanje v Galeriji Velenje je seveda minilo v znamenju kulture, vendar ne le kulturno-umetniškega ustvarjanja in drugega udejstvovanja na tem področju, vendar tudi v znamenju multikulturnosti, medkulturnosti, kulture dialoga, vedenja, vsakdanjega življenja, nenazadnje vlaganja v kulturo in na drugi strani uživanja kulturnih dobrin.

Slavnostni govornik na slovesnosti v Domu kulture, literat in urednik Ustanove Velenjske knjižna fundacija Ivo Stropnik, pa »ni sadil rožic s frazami in podatkovnimi presežki o velenjski kulturi,« temveč je s satiričnim prizvokom pokomentiral »nekulturni čas, ki nas najeda navznoter in navzven; razdvaja z neumnimi nestrpnostmi, koritarstvi, prepotentnostmi, egoizmi ter centralizmi našega nekulturnega in neumetniškega obnašanja,« je med drugim dejal in ob koncu povedal še: »Ja, čas bi že bil, da namesto v vrhunsko kulturno infrastrukturo in včasih kar preštevilne kulturne prireditve pričnemo vlagati še v kaj drugega! Na primer in konkretno – v ljudi!«

Nato pa so na oder stopili učenci in učitelji OŠ Šalek, ki so se s prisrčnimi rimami igrali s slovenskimi besedami in polni dvorani predali pomenljivo sporočilo: vsi smo popotniki na cesti ustvarjalnosti.