Zbiranje podpisov za nedeljsko zaprtje trgovin

Velenje, Šoštanj – Oktobra letos je nepovezani poslanec Andrej Čuš v koaliciji z Zelenimi Slovenije ter nekaterimi drugimi iniciativami v postopek DZ vložil predlog novele zakona o trgovini, po kateri bi bile trgovine z nekaj izjemami ob nedeljah zaprte. Prvo obravnavo predloga na plenarni seji DZ pričakujejo v novembru, nato pa v decembru sprejetje novele.

V tem času so s spletno peticijo dosegli podporo 10 000 državljank in državljanov Slovenije iz vseh občin, v mesecu novembru pa s svojimi aktivnostmi nadaljujejo tudi z zbiranjem podpisov podpore na stojnicah po slovenskih občinah.

Danes so s svojima stojnicama (do 13. ure) v Velenju (pred prostori upravne enote) in Šoštanju (pred sedežem občine).

Zadnje ankete kažejo, da zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih podpira krepko več kot 60 odstotkov vprašanih.

Problem zaprtja trgovin ima dolgo brado

Že septembra 2003 je bil na pobudo Sindikata delavcev trgovine Slovenije izpeljan referendum o nedeljskem obratovalnem času trgovin. Udeležilo se ga je le 27,5 odstotka upravičencev, od teh jih je 57,5 odstotka glasovalo za to, naj bodo trgovine, razen izjem, ob nedeljah zaprte. Že takrat pa je bilo veliko pripomb na udeležbo na referendumu in zato na njegovo verodostojnost, svoje so dodali še trgovci, pa turistični delavci, ki se z zaprtjem niso strinjali. Kljub temu je državni zbor februarja 2004 sprejel novelo zakona o trgovini, ki naj bi začela veljati 15. septembra. Toda prišlo je do ustavnega spora, ustavno sodišče je maja 2005 prisluhnilo volji ljudstva in odločilo, da so ob nedeljah lahko odprte le prodajalne z največ 80 kvadratnimi metri površine., a dodalo še kopico izjem. Potem je to državni zbor še dodatno zapletel in ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje zakona.

Delodajalci in sindikati so se o obratovalnem času končno zedinili v kolektivni pogodbi, ki je začela veljati 1. novembra 2006. Ta določa, da mora trgovec pri razporejanju na delo ob nedeljah in praznikih nupoštevati, ali delavec skrbi za otroka, dela ne sme naložiti noseči delavki in delavcem z bolnimi otroki. Dodatki za delo ob nedeljah bodo 100-odstotni, za delo ob petih večjih praznikih pa 200-odstotni. Poslanci so o noveli zakona o trgovini, katere del je tudi kolektivna pogodba, odločali 2. novembra 2006.

Prišla so tudi leta krize in v delovni čas trgovin se zaradi strahu pred izgubo delovnih mest nihče ni upal dregniti. Čuš in njegovi somišljeniki so ocenili, da je sedaj pravi trenutek, da se obudi to vprašanje. Očitno bo pobuda padla na plodna tla.