Zaživela prva platforma za iskanje dela za upokojence

Slovenija je odslej bogatejša za prvo stičišče starejših, ki želijo še naprej delati, podjetij in fizičnih oseb, ki potrebujejo zanesljive in izkušene delavce. Nahaja se na spletnem naslovu www.Seniordela.si.

SeniorDela.si je ena izmed prvih platform v Evropi, specializiranih za povezovanje ponudnikov dela ter dela in vključenosti željnih seniorjev. Z namenom povezovanja starejših zaposlenih in upokojencev z gospodarstvom in drugimi ponudniki dela ga je ustanovila skupina posameznikov, ki delujejo s poslanstvom detabuizacije starosti, medgeneracijskega povezovanja in omogočanja enakih možnosti starejšim.

Seniorji in ponudniki dela lahko na platformi najdejo pomoč pri storitvah in opravilih. Člani portala pridobijo tudi pomoč pri sklenitvi pogodb in veliko informacij o tem, koliko lahko senior dela, kakšne vrste pravnih oblik sodelovanj so najprimernejše ter druge za delodajalce in seniorje pomembne informacije.

Upokojenci lahko zapolnijo kadrovski manko

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS se trenutno več kot 50 % delodajalcev sooča s pomanjkanjem kadra, tudi sicer pri nas in v številnih evropskih državah beležimo zgodovinsko visoko raven zaposlenosti. Podjetja vse bolj potrebujejo tudi kader za občasno, fleksibilno delo, mentoriranje in druge vrste pomoči, medtem ko seniorji pogosto iščejo dodaten zaslužek, si želijo tudi po upokojitvi aktivno vključevanje v družbo, predajanje svojih bogatih izkušenj in znanj mlajšim generacijam.

Potrebe na trgu dela so trenutno tudi v merilu Evropske unije večje od dejanskih možnosti: bodisi ni potrebnih znanj, bodisi je ljudi dejansko premalo glede na zahteve gospodarstva. Statistični podatki kažejo, da nove oblike dela naraščajo tudi v Sloveniji. Vse več se pojavljajo projektno delo, timsko delo s pisano paleto strokovnjakov različnih sposobnosti in kompetenc, pogodbeno delo, avtorsko delo. V Sloveniji imamo trenutno 645.000 upokojencev.

Vlada je v začetku leta za ublažitev posledic obsežnih bolniških odsotnosti zaposlenih in karanten z interventnim zakonom povečala število ur, ki jih lahko upokojenci opravljajo in hkrati prejemajo pokojnino. Še dodatna sprostitev zakonodaje glede dela starejših je napovedana tudi v volilnih programih nekaterih strank.