Zasedene so vse študentske postelje

Po tem ko se je v začetku novega šolskega leta v dijaški del ŠTU-DIJ doma vselilo 31 dijakov, ki obiskujejo programe Šolskega centra Velenje, se je prvi teden oktobra zapolnil tudi študentski del. Povpraševanje po študentskih posteljah ponovno presega kapacitete, ki sicer zaradi epidemije niso upadle, saj so varno bivanje lahko zagotovili s pravilnikom. Doslej niso zabeležili okužbe.

Sprejeli so 81 študentov. Na prehodu med študijskima letoma se je sprostilo le 16 mest. »Trenutno je generacijska sestava naših stanovalcev takšna, da večina še ni doštudirala, zato se jih je izselilo zelo malo. Med tistimi, ki smo jih lahko sprejeli letos, se jih je kar nekaj prijavilo že lani in so celo leto čakali na posteljo,« pojasnjuje Metka Rupreht in dodaja, da je med novimi stanovalci 9 slovenskih študentov in 7 tujih. Na čakalnem seznamu ostaja 5 slovenskih in 9 tujih študentov. Običajno se tekom študijskega leta na račun prepisov med študijskimi progami, pa tudi zaposlitev pred zaključkom študija sprosti do pet postelj.

V ŠTU-DIJ domu Velenje tudi letos prevladujejo tuji študenti. V skladu s predpisanimi kvotami je letos 20 slovenskih. Vsi bivajo v dvoposteljnih sobah in si po štirje delijo kuhinjo in kopalnico. Ceno so obdržali – 122 evrov mesečno z vključenimi stroški. Ker je študentski dom del javnega zavoda in ne spada pod ljubljanski ali mariborske študentske domove, ne ustreza pogojem za uveljavljanje subvencioniranega bivanja.

Bivanje le s PCT pogojem

Že v lanskem študijskem letu so začeli veljati posebni pogoji za bivanje v ŠTU-DIJ domu, prilagojeni zajezitvi epidemije. Pravilnik je narekoval obvezno razkuževanje ob vstopu in nošenje mask, zmanjšal je število študentov v sobah in omejil stike med njimi tako, da so se lahko družili le študenti, ki bivajo v istih sobah oziroma apartmajih, podajal je navodila za ravnanje v primeru znakov okužbe. Letos so se ukrepi še poostrili in uvedli tudi PCT pogoj, ki ga sodelavci MCV preverjajo naključno enkrat tedensko. Kar nekaj stanovalcev je cepljenih, ostali pa, da lahko obiskujejo predavanja in bivajo v domu, izvajajo brezplačno samotestiranje. Rezultate beležijo, evidenco pa morajo imeti ob sebi.