Zaposleni na okopih

Topolšica 6. junija – Na današnjem zboru delavcev, ki so ga sklicali sindikati v Bolnišnici Topolšica, so zaposleni izrazili veliko razburjenje in negotovost zaradi načrtov ministrstva za zdravje, da bolnišnico v kratkem pripoji k Splošni bolnišnici Celje. Sindikati napovedujejo okrepitev aktivnosti in ustanovitev civilne iniciative v podporo ohranitvi bolnišnice.

“Racionalnega razloga za združevanje bolnišnic ni in ga tudi ne znajo podati,” je po ponedeljkovem sestanku na ministrstvu za zdravje danes okoli 70 zaposlenim na zboru delavcev dejal v. d. direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, ki načrte ministrstva razume kot ukinitev Bolnišnice Topolšica. Tako Šorlija kot ostale zaposlene skrbi predvsem to, da ni jasno, kaj bodo v prihodnosti delali v Bolnišnici Topolšica.

Odprtih vprašanj pa je še veliko več. Bolnišnica trenutno spada pod okrilje ravenske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, po priključitvi celjski bolnišnici pa bi to po Šorlijevih besedah pomenilo, da bi program, ki pripada ljudem na območju Koroške in Savinjsko-Šaleške regije, preselili v Celje. Prav tako se mu postavlja vprašanje, kaj bo z bolniki s Koroške, ki bi s priključitvijo izgubili urgentno pulmološko obravnavo v Topolšici oz. se jim dostopnost do te poslabša.

“To pomeni ukinitev Bolnišnice Topolšica,” je dejal tudi nekdanji direktor bolnišnice Janez Poles in spomnil na pretekle izkušnje bolnišnice, ki je že bila del celjske bolnišnice, a v tem okviru po njegovih besedah ni imela možnosti razvoja. Poudaril je, da je bila obnova bolnišnice, zaradi katere se je ta v zadnjih mesecih znašla v likvidnostnih težavah, potrebna, niso pa današnji zaposleni krivi za trenutne zaplete. Pozval je k političnemu dogovarjanju glede problematike obstoja bolnišnice in pozval poslance iz regije, naj zastopajo interes uporabnikov bolnišnice.