Zakaj izredna seja mestnega sveta?

Velenje, 24. oktobra – V imenu devetih opozicijskih svetnikov (SDS, SLS, Dobra država ter neodvisnih Erike Kljun Roškar in Vida Glinška) prvopodpisani Matej Jenko meni, da bi se svetniki še pred koncem mandata morali med drugim seznaniti s problematiko v Zdravstvenem domu (ZD) Velenje, kjer naj bi zaprli oddelek medicine dela, športa in prometa.

Jenko, ki je sicer kandidat Dobre države za župana na letošnjih lokalnih volitvah in s tem protikandidat aktualnega župana Bojana Kontiča, ki kandidira s podporo SD in skupine volivcev, meni, da je izredna seja potrebna zaradi več nerazjasnjenih vprašanj.

Bojan Kontič pa o sklicu pravi, da občinske strokovne službe proučujejo zahtevo. Po poslovniku mora Kontič v sedmih dneh odgovoriti svetnikom, kako bo ukrepal. Zadnja redna seja velenjskega mestnega sveta je bila 19. junija.

Jenko opozarja, da je po Velenju zaokrožila anonimka, v kateri je zapisano, da želi ZD Velenje oddelek medicine dela prepustiti kliniki Dvorec Lanovž v Celju. Navaja tudi besede direktorja ZD Velenje Janka Šteharnika, ki naj bi dejal, da je na oddelku medicine dela preveč zaposlenih, da zaposleni niso dovolj storilni in nimajo interesa za nove poslovne izzive. Po Jenkovih besedah je velenjska občina soustanoviteljica zdravstvenega doma in s tem nosi odgovornost za njegovo kakovostno delovanje, ki mora delovati v korist občanov in je torej potrebno, da razčisti ta vprašanja.

Jenko in svetniki, ki sklic izredne seje podpirajo, bi radi tudi nekatere druge odgovore, ki so jih na sejah sicer že dobili, a očitno z njimi niso bili zadovoljni.

Tako želijo informacijo o okoliščinah nastanitve beguncev v velenjski občini. Ta mesec sta se v Velenju naselila dve družini iz Sirije, zato jih zanima, kako je Velenje pripravljeno nanje.

Želijo tudi slišati, kako je s posledicami okužene zemlje s težkimi kovinami na nasipu Velenjskega jezera, ki je bila pripeljana z igrišča enega izmed celjskih vrtcev. Želijo vedeti, kakšen ekološki vpliv ima odložena zemlja in kako velenjska občina obravnava povzročitelja te škode.

Želijo tudi informacijo o postopku izbire izvajalca projekta gradnje oskrbovanih stanovanj v Velenju.

Zanima jih še problematika daljinskega ogrevanja, ki se je že v prejšnji sezoni močno podražilo, in stanje tožbe velenjske občine, ki jo je občina letos vložila proti Teš zaradi neizplačila odškodnine v višini 750.000 evrov za škodo v letu 2016. Želijo tudi pojasnilo, zakaj sta se lahko občini Šoštanj in Šmartno ob Paki s Termoelektrarno Šoštanj uspešno dogovorili o odškodnini, Velenje pa to ne more.

Med opozicijskimi svetniki, ki zahtevajo izredno sejo, so trije kandidati za župane na letošnjih volitvah, in sicer poleg Mateja Jenka (Dobra država) tudi Mihael Letonje (SLS) in Suzana Kavaš (SDS). Sicer pa se bosta v Velenju na letošnjih lokalnih volitvah poleg trenutnega župana Bojana Kontiča, ki se poteguje za tretji županski mandat, za to mesto borila še Breda Kolar (SMC) in Jože Hribar (Naše Velenje).