Začetek 32. Poletnih kulturnih prireditev v Velenju

Velenje, 9. junij 2016 – V četrtek, 23. junija 2016, bo ob 20.30 pred Domom kulture Velenje koncert Vokalne skupine Vox Arsana s triom in gostjo Nino Strnad. S koncertom bo Festival Velenje začel 32. Poletne kulturne prireditve, v sklopu katerih se bo na različnih mestnih lokacijah letos odvilo 60 dogodkov različnih žanrskih zvrsti za različne starostne skupine. Organizatorji si želijo, da jim bo vreme to poletje naklonjeno in da bodo pester program lahko izpeljali v čim večjem obsegu.

Festival Velenje pripravlja več kot 60 poletnih dogodkov

Svinjski pastir (K. Mikor) (1)Izbor poletnih dogodkov je razdeljen v več žanrskih ciklusov. Najbogatejši je glasbeni program. Etno-folk glasbeno področje vključuje koncerte Prifarskih muzikantov, Miha Hrustelj Trio, Čompe, Tantadruj in Iztoka Mlakarja, pop-rock koncerte bodo odigrali Bilbi z Direktorji in Trainbox, Kingston, šansone Jacquesa Brela bo prepeval Brane Završan, uglasbeno poezijo Ditka Čepin, violinski koncert Anje Bukovec bo začinil gost Boris Cavazza, Policijskemu orkestru pa bo spremljava izvrsten vokal Ota Pestnerja. Klasični glasbi bomo prisluhnili na koncertu Simfoničnega orkestera RTV Slovenija s solistom pianistom Alonom Karinom in dirigentom Georgom Pehlivanianom, koncertu orkestra AMA American Music Abroad s svežim programom mladih glasbenikov ter na koncertu bratov Jureta in Mihe Smirnov Oštir. Sproščen in lahkoten gledališki program bo vključeval enega izmed najboljših slovenskih stand-up komikov Tadeja Toša in komedijo Staro za novo z Borisom Kobalom in Tinom Vodopivcem. Romantične korake valčka bodo na hoduljah odplesali artisti italijanskega teatra za ples in ulično gledališče Teatro Tascabile di Bergamo, ki bo prvič nastopil v Sloveniji, poznajo pa jih že na štirih celinah sveta. Stane Špegel bo v amfiteatru na velenjski promenadi predstavil svoj nov avtorski projekt Paka – od izvira do izliva, poetični dokumentarec bo ob spremljavi glasbe Erica Satieja projeciran na platno nad reko Pako. V sklopu 28. Citrarskega festivala Prešmentane citre se bodo odvili trije koncerti: kot prvi bo nastopil solist Wilfried Scharf, ki prihaja iz Avstrije, drugi večer bomo lahko prisluhnili večkratni državni prvakinji na citrah Karmen Zidar Kos, festival pa se bo zaključil s koncertom mladih citrark, nagrajenk tekmovanja Svirel in TEMSIG.

Poletje na travniku je program za otroke, ki sestoji iz Sobotnih lutkarij in Torkovih igrarij. Poletne sobotne dopoldneve bo razigralo kar devet lutkovno-igranih uprizoritev, med katerimi so Volk in kozlički, Manjkajoči košček, Napoleon – to sem jaz, Maša in medved: Pravljica brez očal, Zbudi se ribica, Kekec in Pehta, Zaljubljeni žabec, Najlepše darilo in Svinjski pastir. Torkove igrarije, ki jih pripravljajo različni velenjski kulturni zavodi, bodo letos potekale na skupno temo morje. V objemu prijetne poletne scene bodo otroci poslušali pravljice, mite in bajke o morju, slikali slike, poslušali zvoke, ga upodabljali in skozi ustvarjanje morje raziskovali po svoje.

Simfonični orkester RTV SLO

S programom za otroke se letos v sklop Poletnih kulturnih dogodkov vključuje tudi Galerija Velenje, ki je od 1. junija naprej del Festivala Velenje. Zadnji teden v juniju bodo pripravili otroške delavnice na travniku pred galerijo, kjer se bodo nato družili vsak drugi četrtek v juliju in avgustu. Ob sredah in sobotah pa bodo pripravili ustvarjalno dogajanje tudi na plaži ob Velenjskem jezeru.

Ko se bo mrak prevesil v noč, bo ob poletnih julijskih in avgustovskih ponedeljkih na programu enajst filmskih poslastic v sklopu projekcij filmskih predstav na prostem Zvezde pod zvezdami. Program bo žanrsko raznolik, že ustaljenemu ciklu pa organizatorji letos dodajajo dve sredini glasbeno-dokumentarni filmski biografiji o Fela Kutiju in Janis Joplin.

Večina dogodkov 32. Poletnih kulturnih prireditev bo za obiskovalce brezplačnih. Pet plačljivih dogodkov so organizatorji tudi letos zaokrožili v cenovno ugodnejšo ponudbo Poletnega kulturnega abonmaja. V glasbeno-gledališkem paketu Poletnega kulturnega abonmaja za 37 evrov bo koncert šansonov Jaquesa Brela: Senca tvojga psa, stand-up komedija Tadeja Toša, preplet glasbe, poezije in teatra Anje Bukovec in Borisa Cavazze ter koncert Policijskega orkestra z gostom Otom Pestnerjem. Poletni kulturni abonma PLUS za ceno 57 evrov pa bo imel dodan koncert Iztoka Mlakarja.

Celoten program 32. Poletnih kulturnih prireditev bo objavljen na www.festival-velenje.si in v programski knjižici Poletje v Velenju, ki bo izšla 23. junija, s celotnim poletnim programom v Velenju, ki vključuje tudi prireditve ostalih organizatorjev.