Začenja se rokometni spektakel

Danes, 11. januarja, se z uvodno tekmo med Poljaki in Francozi začenja 28. svetovno prvenstvo v rokometu, ki se bo do 29. januarja odvilo na Poljskem in Švedskem. Naslov svetovnih prvakov bodo branili Danci, že desetič pa se bo za čim boljšo uvrstitev borila tudi slovenska izbrana vrsta, ki se je po neuspešnih kvalifikacijah na prvenstvo uvrstila s t. i. »wild card« oziroma po posebnem povabilu, za katerega je Rokometna zveza Slovenije takoj po kvalifikacijskem porazu proti Srbiji zaprosila Mednarodno rokometno zvezo.

Slovenci bodo pod taktirko selektorja Uroša Zormana nastopili v Katovicah v skupini B, prva preizkušnja pa jih čaka že jutri. Ob 18. uri se bodo pomerili z reprezentanco Savdske Arabije. V soboto, 14. januarja, sledi tekma s Poljaki, v ponedeljek, 16. januarja pa še obračun z Francozi.

Na včerajšnji tiskovni konferenci pred odhodom v Katovice je selektor Uroš Zorman razkril končni seznam igralcev, ki bodo zastopali slovenske barve: vratarja Jože Baznik in Urban Lesjak, krilni igralci Blaž Janc, Tilen Kodrin, Domen Novak, Staš Slatinek Jovičić, zunanji igralci Dean Bombač, Borut Mačkovšek, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Gašper Horvat, Aleks Kavčič, Domen Makuc, Rok Ovniček, Aleks Vlah in krožni napadalci Kristijan Horžen, Blaž Blagotinšek ter Stefan Žabić.

Prve težave pred prvenstvom

Zasedba bo vsaj v prvih dneh morda še nekoliko okrnjena, Slovenci so se namreč še pred odhodom spopadali z novimi težavami. »Opravili smo nujen test PCR, na žalost pa sta dva iz našega tabora pozitivna. Gre za enega člana strokovnega štaba in enega igralca. Zdaj poskušamo to reševati, je pa pri Mednarodni rokometni zvezi pravilo petih dni, torej se lahko igralec vrne v ekipo po petih dneh z negativnim PCR-testom oziroma že prej, če je prej negativen,” je pojasnil direktor slovenske reprezentance Vid Kavtičnik.

O ciljih javno ne govorijo

V slovenskem taboru so po besedah Uroša Zormana s pripravami na prvenstvo zadovoljni, a se zavedajo, da ne sodijo med favorite »Po lanskem letu nimamo kaj vstopati na prvenstvo skozi velika vrata. Lahko vstopimo skozi stranska in izstopimo skozi glavna. Moramo pa biti ponižni, spoštovati vsakogar, a se hkrati zavedati, da smo sposobni. A nekaj lahko naredimo le, če smo enotni, borbeni in igramo eden za drugega. Moramo garati in gristi.«
»Že 2. januarja, ko smo se vsi zbrali, smo se dogovorili, da ne bomo javno govorili v ciljih. Najpomembnejša stvar je, da vrnemo ta kult reprezentance, da cel januar živimo in delamo za to, da je motivacija maksimalna. Verjamem, da smo v teh dneh naredili korak naprej, kar se je videlo tudi na tekmah z Madžarsko. Če bomo tako nadaljevali in izžarevali takšno energijo, bo tudi uspeh prišel. Mogoče že zdaj, mogoče na prihodnjih prvenstvih. Moramo pa delovati še naprej tako, kot delujemo na celotnih pripravah,« pa je povedal kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec.