Začenja se bitka za glasove

Šest kandidatov za župana Velenja

Danes, v petek, 19. oktobra se uradno začenja volilna kampanja pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra. Občinska volilna komisija Mestne občine Velenje je do včeraj (petka, 18. oktobra, do 19. ure) prejela šest kandidatur za župana Mestne občine Velenje. V Mestni občini Velenje je kandidatov za župana šest: Jože Hribar – Naše Velenje, Matej Jenko – Zbor članov MO Dobra država Velenje, Suzana Kavaš – SDS, Breda Kolar – SMC, Bojan Kontič – SD in Mihael Letonje – SLS. Za občinski svet je bilo vloženih enajst list.

V Šoštanju trije kandidati za župana

Za župana občine Šoštanj se bodo potegovali trije kandidati: Darko Menih (SDS), Bojana Žnider (SD) in Matic Mežnar (Mladi za Šoštanj). Pri Občinski volilni komisiji Občine Šoštanj je bilo do včeraj, do 19. ure, ko se je iztekel rok za vlaganje kandidatur, vloženih tudi 11 list za volitve članov sveta občine.

Županska kandidata 2, svetniških list 7

V občini Šmartno ob Paki je tamkajšnja volilna komisija že preverila zakonitost vloženih kandidatur za letošnje lokalne volitve. Presenečenj ni. Za župana sta prispeli dve kandidaturi, in sicer aktualnega Janka Kopušarja, ki ga podpira skupina volilcev in Mateje Ažman, kandidatka stranke SLS. Po neuradnih informacijah jo podpira tudi stranka SDS. Ažmanova je vložila kandidaturo že na županskih volitvah že pred 4 leti, a je volina komisija ugotovila, da ni bila vložena pravilno. Za 12 sedežev v občinskem svetu je liste kandidatov vložilo 6 strank in Lista za napredek občine. Poleg strank SD, SDS, SLS, DeSUS in Liste za napredek občine tudi stranka Nova Slovenija in Stranka modernega centra. Omenjeni stranki doslej nista imeli svojih predstavnikov v občinskem svetu. Kandidature s po 12 kandidati so vložile stranke SD, SDS, SLS, Lista za napredek občine, 5 kandidatov ima DeSUS, Nova Slovenija 6, na listi strake SMS pa so 3 kandidati za občinske svetnike.

Za 7 občin 19 županskih kandidatov

Po vloženih kandidaturah na sedežih občinskih volilnih komisij v občinah Zgornje Savinjske doline bodo volitve za župana kar pestre. Za sedem županskih mest kandidira 19 kandidatov. Po eno kandidaturo so prejeli le v občinah Nazarje, kjer kandidira aktualni župan Matej Pečovnik ter v občini Ljubno, kjer je prav tako kandidat sedanji župan Franjo Naraločnik. Po štiri kandidature za župana imajo v občinah Mozirje, Rečica ob Savinji in Luče, 2 kandidaturi pa sta v občini Solčava.