Začenja se 109. Kolesarka dirka po Franciji

S 13,2 km dolgo ravninsko vožnjo na čas se bo v Koebenhavnu začela 109. kolesarska dirka po Franciji. Kot glavna favorita za končno slavje bosta preizkušnjo začela tudi slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Pogačar in Roglič danes sicer nista med glavnimi kandidati, da že prvi dan oblečeta rumeno majico vodilnega, saj bodo na startu številni specialisti za ravninske kronometre. Vseeno pa ciljata na visoko uvrstitev, saj jima vožnja na čas, tudi na povsem ravnem terenu, ni tuja.

Med njimi najvišje kotirajo svetovni prvak Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Švicarja Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ter domačin Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl).

Glede na kakovost v vožnji na čas utegneta visoko poseči tudi slovenski državni prvak v kronometru Jan Tratnik in prejšnji četrtek drugouvrščeni na Karteljevem Matej Mohorič (oba Bahrain-Victorious). Na startu bo še peti Slovenec, in sicer Luka Mezgec v dresu BikeExchange-Jayca.

Prvi kolesar se bo s startne rampe v danski prestolnici pognal ob 16. uri, zadnji pa ob 18.55. Vreme bi namreč lahko krojilo razplet dogajanja, zato bodo favoriti za etapno in skupno zmago startali v prvem delu preizkušnje. Pogačar bo preizkušnjo začel ob 17.05, Roglič pa ob 16.20. Prvi bo od Slovencev na startu Tratnik ob 16.13, za konec pa bosta na vrsti še Mohorič (17.41) in Mezgec (17.51). (STA)