Za vsajdvajsetih kaznivih dejanj ovadili 27 oseb

Celjski kriminalisti so zaključili z obsežno, več mesecev trajajočo kriminalistično preiskavo hudodelske združbe, ki je izvedla najmanj 20 velikih tatvin na območju Slovenije in v kateri je delovalo najmanj 27 oseb. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Na območju Policijske uprave Celje, kakor tudi na območju drugih policijskih uprav,  so od lanskega avgusta dalje beležili večje število kaznivih dejanj velikih tatvin, pri katerih so storilci s silo in uporabo primernega orodja vlamljali v ograjene dvoriščne oziroma poslovne prostore različnih podjetij in kradli  večje količine električnih vodnikov oziroma druge izdelke iz bakra oziroma barvnih kovin.

Med preiskavo so ugotovili, da so osumljeni za izvršitev kaznivih dejanj najemali kombije pri različnih podjetjih, s katerimi so se odpeljali na kraje, kjer so kradli električne vodnike in druge polizdelke oziroma izdelke iz barvnih kovin. Ukradene izdelke so prodali več različnim podjetjem na ljubljanskem območju ter nekaterim za zdaj še neznanim kupcem.  S prodajo ukradenih predmetov so si pridobili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Sam način storitve kaznivih dejanj kaže na izredno organiziranost osumljenih, ki kaznivih dejanj niso izvrševali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo dobro organizirano in tudi zelo premišljeno. Že pred samo izvršitvijo kaznivih dejanj so si kraj ogledali in preverili, če so na objektih nameščene varnostne kamere oziroma alarmni sistemi.

Pred izvršitvijo kaznivih dejanj so skrbno določili in izbirali člane združbe, ki so v nadaljevanju izvršili zgoraj opisana kazniva dejanja. Prav tako so si vnaprej priskrbeli potrebna zaščitna sredstva, kot so maske, pokrivala, rokavice, tako, da za sabo niso puščali sledi na podlagi katerih bi jih bilo mogoče identificirati oziroma povezati s krajem kaznivega dejanja. Vnaprej so si organizirali in zagotovili različna  prevozna sredstva, ki so jih redno menjevali. Najemali so jih kot nadomestna vozila, s katerih so pred izvršitvijo kaznivih dejanj odstranili registrske tablice in namestili bodisi ponarejene registrske tablice ali pa uporabljali preizkusne registrske tablice. Prav tako so osumljeni redno menjevali mobilne telefone in telefonske številke.

Osumljeni so v celoti delovali  kot hudodelska združba, ki se je organizirala z namenom izvrševanja kaznivih dejanj zoper premoženje, s ciljem pridobitve velike premoženjske vrednosti. Vloge so imeli natančno razdeljene. Določeni so potek kaznivih dejanj organizirali, del pa jih je kazniva dejanja izvrševalo. Medtem, ko so organizatorji pridobivali podatke o lokacijah, organizirali najeme in prevzeme vozil ter po zaključenih dejanjih poskrbeli za prodajo ukradenih predmetov, so ostali izvrševali kazniva dejanja.

V zaključnih aktivnostih, kjer so policisti zaradi storitve najmanj dvajsetih velikih tatvin opravili deset hišnih preiskav pri devetih fizičnih in eni pravni osebi na novomeškem in ljubljanskem območju, je sodelovalo okoli 80 policistov in okoli 40 kriminalistov. Osmim osebam so odvzeli prostost. Skupaj so kazensko ovadili 27 oseb, 7 od teh pa so jih pridržali in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil sodno pridržanje.

Mnoge od njih so v preteklosti že obravnavali zaradi storitve premoženjskih kaznivih dejanj tatvin, velikih tatvin, ropov, roparskih tatvin,  goljufij, poškodovanj tuje stvari in drugih.