Za skodelico kave 264 litrov vode

Velenje, 22. marca – Ob svetovnem dnevu voda potekajo številne akcije, ki opozarjajo na zaščito te dobrine. Vsak dan porabimo ogromne količine vode, predvsem z nakupovanjem in s potrošnjo vsakdanjih dobrin, opozarjajo v Zbornici komunalnih podjetij. Za skodelico kave npr. dejansko porabimo 264 litrov, za eno čokolado 1720 litrov, za bombažno majico pa 2495 litrov.
Virtualna voda je namreč tista voda, ki je porabljena za proizvodnjo in pridelavo dobrin ter ob nakupu ni vidna. Med drugim v Zbornici komunalnih podjetij navajajo, da za 100-gramski goveji zrezek porabimo 1542 litrov vode, za skodelico riža (100 gramov) 250 litrov, za manjše jabolko 82 litrov, za srednje velik krompir pa 29 litrov.
Greenpeace se že vrsto let bori za zaščito voda. Ob današnjem dnevu voda so izdali novo poročilo, ki razkriva vpliv premogovnih termoelektrarn na vode. Izpostavljajo, da ima celoten cikel elektrike, ki jo proizvedejo iz premoga, izjemno negativen vpliv na vodne sisteme. 500-megavatna termoelektrarna v procesu hlajenja vsake tri minute porabi za olimpijski bazen čiste pitne vode. V veliko državah predstavlja premogovniška industrija največjega porabnika sveže vode.
Slovenska komunalna podjetja so v svojih mestih in krajih prikazala, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan. Poleg neposredno porabljene vode vsak dan porabimo še ogromne količine virtualne vode, kar skupaj predstavlja našo celotno porabo vode oz. naš vodni odtis. Z nakupom sadja, zelenjave, mesa ali oblačil porabimo od nekaj sto do nekaj tisoč litrov vode. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabil 5000 litrov vode na dan.
Poleg prikaza so komunalna podjetja občane spodbujala naj se odločajo za izdelke in živila za katere je bilo porabljene manj vode, kupujejo lokalno pridelana živila ter se ravnajo po načelu odgovorne potrošnje in kupujejo zgolj tisto, kar potrebujejo. Prikaz je potekal v Ljubljani, Kopru, Celju, Grosuplju, Domžalah, Velenju, Tržiču, na Vrhniki, v Slovenskih Konjicah, Kranju, Idriji, Brežicah, na Bledu, v Gorjah in v Rogaški Slatini.