Za nekatere drugi dom, za druge dom in družina

Velenje, 2. marca – V VDC Saša so odprli dolgo pričakovano bivalno enoto Živa. »Štirideset let je minilo od prvih želja, da bi dobili bivalno enoto,« je zbrane v novi bivalni enoti VDC Saša z imenom Živa nagovoril Andrej Grebenšek, oče enega od varovancev centra. »Formalni postopek pa teče od leta 2007, ko smo na župane Saša regije na njihovem posvetu naslovili našo prošnjo. Največji preboj je uspel sedanji direktorici Darji Fišer, kajti v neprestani menjavi vlad, ministrstev in interesov je težko priti do takšnega objekta. Za to smo ji izredno hvaležni. V VDC deluje kvalitetna ekipa zaposlenih, ki ji zaupamo naše otroke. Hkrati pa vidimo, da tudi okolje prepozna in razume naše potrebe in potrebe zavoda, zato hvala tudi vsem donatorjem,« je še dejal Grebenšek.
Dan je bil za zaposlene in uporabnike poseben. Že lani konec leta napovedano odprtje bivalne enote z 12 posteljami se je zavleklo iz različnih razlogov, ki so zdaj pozabljeni. Prvih šest uporabnikov je vseljenih v nove sobe, še polovico bodo zapolnili po dogovorih s starši oziroma skrbniki. Na čakalni listi je še 34 prosilcev.
»V novo enoto so se prvi vselili uporabniki, ki so do zdaj bivali v enoti v Mozirju, so pa iz Velenja in okolice. Zelo si želimo, da bi tukaj našli svoj dom uporabniki iz tega okolja,« je povedala direktorica. Bivalna enota je dobrodošla razbremenitev za starše, čeprav se mnogi zaradi navezanosti na otroka, tudi če je ta že odrasel, težko odločijo za njegovo namestitev v bivalni enoti. »Tisti, ki nimajo več staršev, pa najdejo svoj dom pri nas,« pravi Fišer.

»Delovni ekipi zaupam.«

V VDC Saša imajo tudi zdravstveno dejavnost. V Mozirju je matična ambulanta za bivalno enoto, v Velenju bo priročna ambulanta, ki jo tudi še morajo opremiti. Kako pa je s kadri?
»Že lani smo prosili za širitev zmogljivosti zdravstvenega varstva in dobili odobritev za skoraj polovico. Zelo me veseli, da nam je to uspelo. Spomladi bomo podpisali aneks in zaposlili medicinski kader. Sicer pa so v naši ekipi v institucionalni storitvi socialni oskrbovalci, v zdravstveni ekipi pa srednje medicinske sestre in bolničarji. Vodja zdravstvene nege je dipl. med. sestra. Imam ekipo, ki ji povsem zaupam,« zatrdi direktorica.

Hvaležni donatorjem za pomoč pri opremi

»Zahvaljujem se celotnemu lokalnemu okolju, ker so donirali in tako imamo vse, kar za osnovno življenje zadostuje. Seveda ostajajo želje, da bi imeli še terapevtske pripomočke – masažne stole, ambulift, a to lahko počaka. Videli bomo, kakšne uporabnike bomo imeli in kakšne potrebe,« pravi Darja Fišer in iskreno doda, da so bili razočarani, ker med vsemi nagovorjenimi donatorji v gospodarstvu na svojo prošnjo za donacijo ali popust pri nakupu iz Gorenja niso dobili niti odgovora. »To nas je neprijetno presenetilo. Na drugi strani nam je podjetje BSH, ki je lani opremilo celotno bivalno enoto v Mozirju, dalo več kot polovico popusta za nabavo vseh potrebnih kuhinjskih aparatov.«
Donatorjev je bilo veliko, eden izmed njih jih je razveselil prav na dan vselitve v bivalno enoto, in sicer Rotary klub Velenje. Podaril jim je televizor, male gospodinjske aparate in pet rabljenih računalnikov. Franci Zamrnik, predsednik Rotary kluba, je dejal, da so se za donacijo odločili v smislu poslanstva kluba služiti pomoči potrebnim, in to predvsem v lokalnem okolju.

Dom in služba na enem mestu

Nova organizacijska vodja VDC Saša in vodja institucionalnega varstva je Alenka Košir, ki skrbi za celotno organizacijo, zaposlene in aktivnosti uporabnikov v prostem času. V VDC Saša namreč poteka 16-urno varstvo uporabnikov, kar pomeni, da so 8 ur v programu vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ob 15. uri pa se vrnejo domov, v bivalno enoto, kjer imajo nove možnosti zaposlitve v prostem času do nočnega počitka. »Nekateri uporabniki gredo med vikendom domov ali občasno na obiske, nekateri so v naših dveh enotah stalno in jim res nadomeščamo družino in dom. Zato skrbimo za pestro dogajanje tudi v prostem času.«