Vsi me kličejo Tona

Včeraj, 9. novembra, je v Knjižnici Velenje avtobiografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona predstavil oče slovenskega alpskega smučanja, Tone Vogrinec. V pogovoru z novinarjem in pisateljem Markom Radmilovičem, ki je po Vogrinčevih zgodbah oziroma pripovedovanjih knjigo tudi napisal, se je med drugim dotaknil svojih vezi z Velenjem pa tudi nekaterih očitkov o zaključku kariere Mateje Svet. »Imam dobre kontakte z nekdanjimi tekmovalci in tekmovalkami. Tudi z Matejo Svet, s katero se nekaj desetletij nisva srečevala. V petek bom prisoten na okrogli mizi skupaj njo, ko bo svoje trofeje predala športnemu muzeju v Tržiču,« je o svojem odnosu z nekdanjo slovensko smučarko dejal v pogovoru po predstavitvi knjige. Ta je v knjižnico privabila tudi mnoge nostalgike, ljubitelje alpskega smučanja in ostale obiskovalce, ki niso skoparili z vprašanji, Vogrinec pa jim je postregel z zanimivimi osebnimi zgodbami iz športnega sveta in jim ponudil vpogled v svet alpskega smučanja.

V knjigi je poleg dosežkov, vzponov in padcev enega najuspešnejših slovenskih športnih delavcev popisana tudi zgodovina jugoslovanskega, slovenskega in svetovnega alpskega smučanja. Tone Vogrinec se v biografiji spomni vseh tistih, ki so tako ali drugače zaznamovali to športno disciplino in prispevali tudi k temu, da je alpsko smučanje postalo del slovenske nacionalne identitete.

»V knjigi popisujem velik del svojega življenja. Bilo je naporno in stresno, toda lepo. Če bi se še enkrat rodil, bi šel po isti poti,« pove Vogrinec, ki mu je svet športa prinesel marsikaj, ob tem pa, kot iskreno pove, nekaj tudi odvzel.