Vsi bolniki si povsem nikoli ne bodo opomogli

Zadnji dve leti praktično ne mineta brez dnevnih poročil o razširjenosti in posledicah novega koronavirusa.  Število bolnikov na navadnih in intenzivnih covid oddelkih se znova hitro povečuje. Tudi v Bolnišnici Topolšica, ki je poleg Golnika v državi edina specializirana bolnišnica za zdravljenje pljučnih bolezni.

»Ne morem reči, da smo bolj obremenjeni zaradi bolnikov z vodilno diagnozo okužba s covidom-19. Gre za del leta, v katerem so bile naše zmogljivosti zasedene pred začetkom korone, zaradi velikega števila prehladnih obolenj z različnimi vrstami virusov, zaradi pljučnic, poslabšanja kroničnih obolenj, kot sta srčno popuščanje in kronična obstruktivna bolezen pljuč. Lani smo takih bolnikov zdravili manj, po podatkih analize skoraj za 60 % manj kot v predhodnih letih.

Te so ‘nadomestili’ bolniki, pri katerih je potrebno veliko različne diagnostike, bolniki s težavami po prebolelem covidu z obrežnimi okvarami pljuč in drugih sistemov v telesu. Takih je bilo lani veliko več kot leta 2020«, je povedal direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, ki smo ga povabili na pogovor.

Več v Našem času, št. 6/2021, ki je izšel 3. februarja.