Vodenje Teša prevzema Viktor Vračar

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je Viktorju Vračarju včeraj potrdil sporazumno prenehanje funkcije generalnega direktorja družbe HSE in soglašal z njegovim imenovanjem za generalnega direktorja Termoelektrarne Šoštanj.

Vračar, ki je tudi predsednik nadzornikov Teša, bo na čelu termoelektrarne nasledil Matjaža Voduška, ki je z mesta generalnega direktorja Teša odstopil v ponedeljek. Kot je dejal, je odstop osebne narave, ostalih zadev pa ne komentira. Vodušek je odstopil po tem, ko so Teš izklopili iz omrežja, da bi premog, katerega dobava je zaradi težav Premogovnika Velenje zmanjšana, privarčevali za zimske mesece, ko bo uvoz elektrike predvidoma dražji, kot je trenutno.

»Dr. Viktor Vračar bo mandat generalnega direktorja TEŠ nastopil 8. novembra 2022. V slovenski termoelektrarni, ki zagotavlja tretjino vse slovenske proizvodnje električne energije, ga čakajo veliki izzivi pri zagotavljanju varnega in zanesljivega obratovanja energetske lokacije TEŠ in s tem oskrbe slovenskega gospodarstva in gospodinjstev z električno energijo. Družbo TEŠ dobro pozna, kot tudi ključne naloge na poti t. i. zelenega prehoda družbe TEŠ in celotne regije,« so zapisali v sporočilu za javnost HSE.

Kot so v HSE še navedli, so bili v času Vračarjevega vodenja izvedeni številni projekti, med drugim usmeritev v gradnjo novih proizvodnih kapacitet na področju obnovljivih virov energije z izgradnjo največje sončne elektrarne v Sloveniji, Prapretno, razširitev dejavnosti z vstopom na drobnoprodajni trg s pridružitvijo družb ECE in Energija plus skupini HSE, začetki postopkov za prestrukturiranje Šaleške regije v skladu z načeli pravičnega prehoda, zaključek arbitraže z dobaviteljem opreme za blok šest v Tešu in prilagoditev poslovnega modela izredni volatilnosti na energetskih trgih. (STA)