Katera imena bodo prihodnja štiri leta krojila politiko Šaleške doline?

Včeraj ob 19. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur oz. kandidatnih list za občinske svetnike ter kandidatur za župane. Kdo vse se bo potegoval za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo sicer dokončno znano 30. oktobra, ko je zadnji rok za oddajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Lokalne volitve bodo v nedeljo, 20. novembra letos.

Preverili smo kdo so kandidati in liste, ki se potegujejo za vstop v mestne svete in na županske položaje v Šaleški dolini:

Za župana Mestne občine Velenje potegovalo štirje kandidati in dve kandidatki in sicer: aktualni župan Peter Dermol, ki se poteguje za drugi mandat (Socialni demokrati SD – Občinska organizacija Velenje – KONVENCIJA ter Rok Plankelj in skupina volivcev), mestni svetnik Jože Hribar (Naše Velenje), Lidija Črnko (Gibanje Svoboda), dr. Milan Medved (Herman Arlič in skupina volivcev), Lidija Šolinc (Lokalni odbor stranke Državljansko gibanje Resni.ca) in Benjamin Strozak (Dobra Država, Zbor članov mestnega odbora DD Velenje).

Na volilno komisijo je bilo pravočasno vloženih tudi dvanajst kandidatnih list oz. kandidatur za volitve v občinski svet Mestne občine Velenje. To so Lista kandidatov za starejše ZaS, Naše Velenje, Socialni demokrati, skupna lista SLS in Naša dežela, Gibanje Svoboda, Slovenska nacionalna stranka SNS, Konkretno, Državljansko gibanje Resni.ca, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Dobra država, Slovenska demokratska stranka SDS in Suzana Kavaš s podporniki.

V občini Šoštanj se bo za mesto župana potegovalo prav tako šest kandidatov: Peter Vidmar (Gibanje Svoboda), Boris Goličnik (Lista Borisa Goličnika), Drago Koren (NSi), Franc Rosec (SDS), Iztok Kotnik (Državljansko gibanje Resni.ca) in Andrej Goršek (Lista Aktivni). Vloženih je bilo tudi devet kandidatnih list za volitve v Svet Občine Šoštanj, in sicer: Gibanje Svoboda, Socialni demokrati, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Slovenska demokratska stranka SDS, Slovenska nacionalna stranka SNS, Lista Borisa Goličnika, Lista Petre Lipičnik, Lista Aktivni ter Državljansko gibanje Resni.ca.

V občini Šmartno ob Paki se bodo na bližajočih lokalnih volitvah potegovali za mesto župana štirje kandidati, in sicer aktualni župan Janko Kopušar (predlagatelj je Zdravko Ramšak in skupina volilcev), občinski svetnik v tem mandatu Josip Lukenda, katerega kandidaturo podpirata Luka Žerjav in skupina volilcev, prav tako svetnik v tem mandatu je tudi Peter Rosenstein, kandidat stranke SDS in Robert Crnjac, kandidat stranke SD. Vsi so vložili tudi svoje liste kandidatov za občinski svet. Poleg teh so vložile svoje liste kandidatov za občinski svet še stranke SLS, NSi in SNS.