Vložena obtožnica v zadevi Teš 6

Ljubljana – Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter zoper eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod, nato pa bo sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa.

Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema.

Zadeva se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih tudi zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov.

Postopek v zadevi Teš 6 poteka že več let. Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo.