Vlada večino ukrepov podaljšala

Ljubljana – Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

Odločitev o tem ali je mogoče v kratkem odpreti osnovne šole za pouk prve triade, bo vlada sprejela prihodnji teden “v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer”, je še povedal Kacin. Če bi se odprle šole, pa bi se verjetno moral sprostiti tudi javni promet, je dodal. Ob morebitnem sproščanju ukrepov pa se bodo verjetno najprej zagnale tiste dejavnosti, ki se opravljajo individualno, kot so frizerji, kozmetični saloni itd.

“Ti ukrepi trajajo že dolgo, na drugi strani pa verjetno zagotovo ne bi prispevali k širitvi okužbe. Nasprotno, v prihodnje bo bolje opravljati te usluge v posebej za to urejenih salonih, ki izpolnjujejo vse standarde, kot pa da se te usluge opravljajo na terenu – v garažah, stanovanjih – in se s tem lahko žal nehote širi tudi virus. O teh stvareh bo vlada razmišljala, ko bodo za to pripravljeni predpogoji,” je dejal.

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da epidemiološka slika v državi in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov. Zato je vlada za en teden podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, delovanja avtošol, začasnega zaprtja kulturnih ustanov in kinodvoran, prepovedi zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, ter ukrepov na mejnih prehodih in notranjih mejah. Prav tako za teden dni ostajajo zaprta vrata vrtcev, razen za nujne primere, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

Glede izvajanja testov v domovih za starejše je dejala, da so jim nekateri že sporočili, da lahko izvajajo teste z lastnim kadrom. V nasprotnem primeru pa se bodo za izvajanje testov povezovali s tamkajšnjim zdravstvenim domom ali koncesionarjem. Bodo pa na voljo tudi posamezne mobilne enote, ki bodo po potrebi opravljale tovrstne hitre teste.

O množičnem prostovoljnem testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom pa je dejala, da v teh dneh potekajo priprave, zato bo več informacij na voljo v prihodnjem tednu.

O cepljenju pa je dejala, da če bo cepljenje na razpolago, tako kot predvidevajo konec decembra ali v začetku januarja, je že pripravljeno za cepljenje prvih skupin.