Vitamin sonca, prosim!

V zadnjih letih odkrivajo vedno nova dejstva o pomenu vitamina D. Zanimanje za uporabo in delovane vitamina D se je izredno povečalo v času epidemije covida-19, tako s strani laične kot strokovne javnosti. Mag. Veronika Rebernik, mag. farm., iz Lekarne Velenje pojasni, da gre za v maščobi topen vitamin, ki je oznako D dobil, ker je bil v skupini vitaminov odkrit četrti po vrsti. Zaradi načina delovanja ga uvrščamo med prohormone, telo ga lahko sinetizira samo. Vsebnost vitamina D izražamo v µg ali v mednarodnih enotah (IU); 10 µg je 400 IU.

Kakšna je vloga vitamina D?

»Najpomembnejši in najbolj poznan je pri presnovi kalcija in fosforja, pomemben je   za normalno rast in ohranjanje zdravih kosti in zob. Prispeva k delovanju mišic, ima vlogo pri delitvi celic, njegovi pozitivni učinki se nanašajo na delovanje imunskega sistema, srčno žilni sistem ..,« odgovori Rebernikova, ki opozori tudi, da številne epidemiološke raziskave po svetu in tudi v Sloveniji kažejo na precejšnjo pomanjkanje D vitamina pri zdravih ljudeh v vsej starostni populaciji, najbolj pa pri starostnikih.

»Pomanjkanje vitamina D v Evropi naj bi imelo 40 odstotkov prebivalstva. Najprej se kaže kot utrujenost, bolečine v mišicah in kosteh. Večje pomanjkanje vitamina D pri lahko pri otrocih povzroči rahitis in zmanjšano moč mišic, v starosti vpliva na nastanek osteoporoze.«

Največ vitamina D je v mastnih ribah

Vitamin D3 lahko pri človeku nastane v koži pod vplivom UV žarkov B, le v manjši meri ga vnesemo s hrano. Za ustrezno preskrbo z vitaminom D je učinkovitejša sinteza vitamina D v koži kot vnos s hrano. Koliko vitamina D nastane zaradi izpostavljenosti sončnim žarkom? »Pri izpostavljanju soncu ga nastane v koži 80 do 90 odstotkov, preostalih 10 do 20 odstotkov dobimo s hrano. Največ vitamina D je v mastnih ribah (losos, sardina, tuna, olje jeter polenovke), nekaj ga je tudi v jajčnem rumenjaku, gobah, mleku. Hrana, ki jo v naših krajih pogosteje uživamo, npr. mlečni izdelki, meso, zelenjava, sadje, žitarice, vsebujejo zelo malo vitamina D. Kot zanimivost lahko povem, da imajo v nekaterih državah (npr. skandinavskih) uveden sistem bogatenja prehranskih izdelkov z vitaminom D. V Sloveniji tega še ne izvajajo, nekateri proizvajalci dodajajo vitamin D na lastno pobudo.«

Koliko sončenja na dan potrebuje telo?

»V našem geografskem območju naj bi bila za tvorbo zadostnih količin vitamina D v poletnih mesecih dovolj 15-minutna izpostavljenost kože rok in obraza soncu. V jesensko–zimskem času pa sončni žarki padajo pod ostrim kotom in ne morejo zagotoviti zadostne tvorbe vitamina D, zato jemanje vitamina D svetujemo predvsem v tem času. V tem času ima pomanjkanje vitamina D največje število ljudi,« razlaga farmacevtka mag. Veronika Rebernik, ki jemanje vitamina D priporoča osebam, ki imajo večje tveganje za pomanjkanje tega vitamina.

»Na prvem mestu gre za starejše osebe, pri katerih je pomanjkanje večje zaradi slabše absorpcije in možnosti tvorbe vitamina D. Večje tveganje za pomanjkanje imajo tudi osebe s prekomerno težo, ljudje, ki se premalo gibajo na prostem, osebe, ki so zaradi določenih razlogov manj izpostavljene soncu, ljudje temnejše polti. Tudi v nosečnosti in ob dojenju se potreba po vitaminu D poveča. Pri samozdravljenju so na voljo multivitaminska zdravila, prehranska dopolnila v obliki tablet, kapsul, pršil, kapljic in zdravilo z vitaminom D, ki se dobi brez recepta.«