Visoki dobički zdravstvenih domov med epidemijo

Vrata zdravstvenih domov so bila med epidemijo novega koronavirusa za bolne in številne druge praktično zaprta, kljub temu pa so lani dosegli izjemne poslovne rezultate. Z dobičkom je poslovalo vseh 59 zdravstvenih domov, presežki njihovih prihodkov nad odhodki pa so se gibali od nekje sto tisoč evrov pa do več milijonov evrov. Tako so skupaj ustvarili za kar 56 milijonov evrov presežkov, trikrat več kot leta 2020, poročajo na portalu Necenzurirano.

Po poročilu o lanskoletnem poslovanju bolnišnic, zdravstvenih domov in drugih javnih zavodov so se vanje natekle kar tri milijarde evrov – tretjino več kot v predkoronskem letu – kar je posledica dodatnega denarja iz proračuna in zdravstvene blagajne.

V zdravstvenih domovih so za stroške dela namenili 464 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov več kot leta 2020 in 35 odstotkov več kot leta 2019. Prav vsi domovi pa so poslovali z dobičkom. Največ  so ga ustvarili v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor, ki je ob 63 milijonih evrov prihodkov imel kar 6,5 milijona evrov presežka nad odhodki.  Enako je uspelo še 19 drugim zdravstvenim domovom. Najbolje sta se odrezala Zdravstveni dom Vrhnika, ki je dosegel 6,7 milijona evrov prihodkov in kar 1,2 milijona evrov dobička, in Zdravstveni dom Slovenj Gradec. Tam so imeli devet milijonov evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov dobička. V Zdravstvenem domu Velenje pa  so imeli 23,8 milijonov prihodkov in 2,3 milijona dobička.