Virus zika posebej nevaren nosečnicam

Virus zika je trenutno zelo pereč problem, ki se hitro širi po svetu. Prenašajo ga komarji Aedes aegypti. Virus, ki je bil naravno navzoč v Afriki, se je maja lani pojavil v Braziliji in se začel širiti po celi Južni in Srednji Ameriki. Samo v nekaj mesecih se je pojavil v kar 21 državah ameriške celine.

Bolezenski znaki se pojavijo v treh do sedmih dneh po vbodu okuženega komarja z izpuščaji na koži. Bolnik ima vročino in se slabo počuti, spremljata ga glavobol, bolečine po mišicah in sklepih, boli ga za očmi, očesne veznice so pordele. Potek bolezni je v večini primerov lahek, težave običajno izzvenijo v nekaj dneh.

V Evropi okužbe z njim še niso dokazali. Izjema so potniki, ki so se okužili na potovanju in zboleli po vrnitvi domov.

Drugače pa je pri nosečnicah. Sumi o povezavi med okužbo z virusom zika v nosečnosti in prirojenimi okvarami ploda, so se množili, dokler veliko odkritje ni uspelo slovenskim znanstvenicam in znanstvenikom raziskovalcem Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter ljubljanskega kliničnega centra. Z raziskavo so prvi na svetu dokazali, da virus okužene matere povzroča bolezenske spremembe v možganih ploda (mikfoencefalijo). Raziskavo je vodila dr. Tatjana Avšič Županc.

Po državah, kjer je okužba z virsom zika možna, potujejo tudi Slovenci. Potnikom, ki bi po vrnitvi s potovanja kazali simptome, značilne za okužbo, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo posvet z zdravnikom, ki jih bo, če bo to smiselno, napotil k infektologu.

Nosečnicam, ki jim je virus zika posebej nevaren, pa svetujejo, da potovanja na okužena območja odložijo. Nosečnicam, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus zika, pa svetujejo, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.

Z virusom zika je okužena 25-letna Slovenka.

Nasploh pa ljudem, ki potujejo na okužena območja, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da se zaščitijo z repelenti, na potovanju naj bodo oblečeni v srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače. Ponoči naj se zaščitijo z mrežami proti komarjem in insekticidi.