»Ves trud se obrestuje«

Na tekmovanju European Young Chef Award, ki je pred nedavnim potekalo v mestu Le Touquet v Franciji, je bil pomemben del tekmovalne ekipe tudi Tristan Romih iz Velikega Vrha v Občini Šmartno ob Paki.

Tristan nam je povedal, da sta z Boštjanom Volkom že med poletjem ustvarjala na področju kulinarike doma in v tujini. Ko ga je ta poklical in mu predstavil idejo, je bil takoj za. V tistem trenutku ni pomislil na ostale stvari, ki pritičejo takšnemu tekmovanju.
»Z Boštjanom sva predstavljala slovensko tradicionalno jed medenjak, drugi dan tekmovanja pa Boštjanovo sladico, imenovano medeni objem. Moja naloga v teh dneh je bila, da v angleščini predstavim jed sodnikom in kasneje odgovorim na kakšno vprašanje. Težjo nalogo je brez dvoma imel Boštjan,« je povedal in se ob tem nasmehnil.

Po njegovih besedah je bilo na enem od najpomembnejših tovrstnih tekmovanj v Evropi stresno, saj sta bila na vrsti zadnja. Po 5, 6 urah čakanja je obema trema naraščala, fokus padal, »ampak minute za predstavitev so glavne, na katere čakaš. In na koncu se je vse obrestovalo. Boštjan je postal prvi Slovenec, ki je zmagal na tem tekmovanju, in v največje veselje mi je bilo, da sem mu lahko pri ustvarjanju kulinaričnih mojstrovin stal ob strani in mogoče na kakšen način pripomogel, da je postal evropski kuharski prvak. Menim, da sva priložnost zastopati Slovenijo na enem od najprestižnejših evropskih kuharskih tekmovanj dobro izkoristila in da je na ta uspeh lahko ponosen še marsikdo drug.«

Pripomogel k Boštjanovemu uspehu

Za Tristana sodelovanje na takšnem zahtevnem tekmovanju ni bilo nekaj novega. Na podobnem je namreč nastopil v Estoniji (na Evropskem tekmovanju AEHT) leta 2021. Mu je bilo težje takrat ali v Franciji? »Bi rekel, da je bilo zame na slednjem težje, ker sem se zavedal svoje vloge, ki lahko vpliva na Boštjanov uspeh. Zelo bi mi bilo težko, če bi bil jaz tisti, zaradi katerega bi šlo leto truda v nič.«
Sicer pa ima takšne preizkušnje rad ne glede na to, kaj od tekmovalca zahtevajo. Biti najboljši med odličnimi je vse prej kot enostavno, pravi. Poleg pridobljenih izkušenj mu je pomembno tudi tisto, kar se dogaja v ozadju. Spoznavanje novih ljudi in njihovih kultur, vodilnih ljudi v stroki, navezovanje stikov z njimi …

Se bodo zaradi osvojitve najžlahtnejšega odličja lažje odprla kakšna vrata, pomembna za nadaljnjo karierno pot? »Oh, seveda. Že kontakti, ki jih dobiš, ko se povezuješ z ostalimi tekmovalci in njihovimi mentorji, so odlična popotnica. Ko se vrneš s tekmovanja z dobrim rezultatom, te opazijo najboljši gostinci v državi, kar nedvomno odpira vrata najboljših restavracij. Če se spomnim samo svoje vrnitve iz Estonije, lahko povem, da sem naslednji teden dobil klic chefa z Michelinovo zvezdico,« je sklenil Tristan Romih, ki na svoji poklicni poti zagotovo še ni rekel zadnje besede.