Velika zmaga Gibanja Svoboda, poraz KUL-a

Foto: gibanjesvoboda.si

Na državnozborskih volitvah 24. aprila je največ volivcev obkrožilo Gibanje Svoboda, ki je glede na delne rezultate dobila 41 poslanskih mandatov, kar je doslej največ v zgodovini. V DZ se je sicer uvrstilo pet strank, poleg Gibanja Svoboda še SDS, NSi, SD in Levica. Glasovalo je 1.183.036 volivcev, volilna udeležba je bila z 69,71 odstotka najvišja po letu 2000, kar so v strankah pozdravili.

Končni izidi volitev bodo znani najpozneje 10. maja, a po delnih rezultatih je Gibanje Svoboda podprlo 34,54 odstotka volivcev. Sledijo SDS s 23,53-odstotno podporo, NSi je dobila 6,85 odstotka, SD 6,65 odstotka in Levica 4,38 odstotka.

Predsednik zmagovalne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom rezultate volitev pričakal doma ter volilni štab in javnost nagovoril prek spleta, je po 80 odstotkih preštetih glasov razglasil zmago. Poudaril je, da želi oblikovati raznovrstno vlado in pričakuje, da jo bo mogoče sestaviti v čim krajšem času, saj Slovenija novo vlado potrebuje takoj.

Izpostavil je veliko volilno udeležbo, ki je ena najvišjih v zgodovini Slovenije, “in to je tisto, kar daje našemu mandatu dodatno težo”. Zaupalo nam je veliko število Slovencev, da bomo ta mandat izpolnili, je opozoril.

Napovedal je, da bodo v ponedeljek začeli trdo delati, da upravičijo zaupanje volivcev. Prve pogovore o koaliciji je Golob napovedal že v prihodnjih dneh, SDS in NSi pa nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati.