Velika škoda v Zgornji Savinjski dolini

Gornji Grad, 12. decembra – Orkanski veter, ki je Zgornjo Savinjsko dolino zajel v ponedeljek zvečer, je Občino Solčava odrezal od sveta. Po besedah poveljnika Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline Janka Žunterja so številni plazovi, podrta drevesa in hudourniška voda zasuli večino dovoznih poti do Solčave in panoramsko cesto do Logarske doline.  V Zgornji Savinjski dolini veter poškodoval več kot 115 objektov.

Solčavska občina je prav tako brez elektrike in telefonskih povezav, veter je poškodoval več stanovanjskih objektov. Po oceni Žunterja pri odstranjevanju posledic vetroloma ljudje najbolj potrebujejo težko strojno mehanizacijo, kmetje pa so se odstranjevanja ovir lotili s kmetijskimi stroji.

Občina Solčava prebivalce poziva, naj jim sporočijo, kaj najbolj potrebujejo.

V Gornjem Gradu je veter po prvih ocenah poškodoval več kot 85 stanovanjskih objektov, so za STA povedali na občini in dodali, da je zaradi odstranjevanja podrtih dreves še vedno zaprtih okoli 50 kilometrov lokalnih cest. Danes je zaprta tudi tamkajšnja osnovna šola.

Na Ljubnem ob Savinji pa je veter poškodoval več kot 30 stanovanjskih objektov. Gasilci so imeli precej dela tudi v občinah Nazarje in Tabor, kjer je močan veter odkril strehi stanovanjskih objektov. Na Polzeli je veter utrgal žaluzijo na stanovanjskem bloku.

Veliko je tudi podrtih dreves, ki so ovirala promet. Tako v Laškem, Šentjurju, Rimskih Toplicah, Zrečah, Vitanju, Braslovčah in Rečici ob Savinji, kjer so gasilci na kraju ugotovili, da je cesta nevarna zaradi podrtih in nagnjenih dreves na cestišče in bo zato cesta Pobrežje-Trnovec do nadaljnjega zaprta. Zaprte so tudi ceste Šoštanj-Črna na Koroškem, Nazarje-Gornji Grad, Solčava-Logarska dolina, Črnivec-Kranjski Rak-Luče, Solčava-Sestre Logar in cesta čez prelaz Pavličevo sedlo.

V Velenju pa je močan veter podrl celo osrednjo novoletno jelko na Titovem trgu.

V Laškem je podrlo električna droga, ki sta se nagnila na drevesa, kar je povzročilo iskrenje. Posredovali so laški prostovoljni gasilci, ki so kraj zavarovali do prihode dežurnega delavca Elektra Celje in mu nudili razsvetljavo.